Ajuin als geneeskrachtig kruid? De ajuin of ui is – naast peper en zout – vooral bekend als één van de meest gebruikte kruiden in de keuken. Een echte smaakmaker die gemakkelijker combineert met een rist aan andere ingrediënten. Wat minder bekend is, is dat een ajuin ook geneeskrachtige eigenschappen heeft! De Oude Grieken zagen de ajuin ook als een afrodisiac, zeg maar een opwekker van liefde, maar dat zien wij er op vandaag minder in :-).
De geneeskracht van ajuin
- Tegen verkoudheden: bij het snijden van een ajuin komen de tranen ons in de ogen. Dit komt door een stof met een moeilijke naam die uien verspreiden. Bij verkoudheden kun je een halve ui op je nachtkastje leggen. Deze zal ervoor zorgen dat de verkoudheid “los” komt. Je neus gaat open en je kunt vrijer ademhalen.
- Als natuurlijk antibioticum helpt ui ook tegen bacteriën in de mond die gaatjes veroorzaken en het tandvlees aantasten. Tegen tandpijn dus.
- Uien zijn ook goed voor hart- en bloedvaten en verlaagt vooral het risico op de vorming van bloedklonters.
- Ui is tenslotte ook goed voor botdichtheid.
Tips
- Best rode ui voor ajuin als geneeskrachtig kruid.
- Best … rauwe ui.
Meer lezen & leren over kruiden
Tips: