Ga naar de inhoud

Basilicum als geneeskrachtig kruid

Basilicum als geneeskrachtig kruidDe naam “basilicum” zou komen van het Griekse woord voor “koning”. Basilicum (basielkruid) of koningskruid komt oorspronkelijk uit India, waar het een heilig kruid was. Ook in het Christendom is basilicum bijzonder, want het kruid zou gegroeid hebben rond het graf van Christus.

Basilicum is al heel lang heel populair in Zuid-Europa. In de Italiaanse keuken neemt het een zeer prominente plaats in. Het is o.a. dé smaakmaker bij tomaten. Wie heeft nog nooit aperitiefstokjes klaargemaakt met mozzarella, kersttomaten en een blaadje basilicum? Ook voor pesto – nog zo’n Italiaanse smaakbom – is het een basisbestanddeel.

Cosmetica

Ook in de cosmetica wordt basilicum frequent gebruikt. Naast het heerlijke aroma bevat het veel vluchtige olie die in de parfumindustrie van pas komt. Basilicum werkt ontspannend en rustgevend. Het is ideaal om in bad te doen, maar kent ook zijn toepassing in cosmetische producten na het baden. Het wordt ook veel in potpourri gebruikt. Het aroma van basilicum tenslotte verjaagt vliegen.

(lees verder na de advertentie)

Basilicum is niet zo eenvoudig te kweken. Het kruid houdt niet van kou (> 15° verwacht!) en eist een beschutte en zonnige plaats. Het is ook gevoelig aan teveel vocht. In onze lage landen is het daarom het gemakkelijkst … op de vensterbank te kweken. Basilicum heeft ook nog eens veel dorst … of wat dacht u?

Wat weten we over basilicum als geneeskrachtig kruid?

  • Basilicum helpt bij verkoudheden en griep vanwege de stimulerende werking.
  • Basilicum wekt de eetlust op en versterkt de maag. Het heeft een positief effect op de spijsvertering alsook aanverwante zaken zoals maagontsteking en buikkramp die met menstruatie te maken heeft.
  • Zijn ontspannende werking zorgt voor een positief effect op stress, angst en algemene spanning.
  • Basilicum heeft ook een antibacteriële werking. Zodoende is het een natuurlijk conserveringsmiddel en helpt het tegen voedselinfecties.
  • Basilicum versterkt het immuunsysteem en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Het werkt tenslotte tegen diabetes omwille van zijn gunstige werking op bloedglucose.