Ga naar de inhoud

Cayennepeper als geneeskrachtig kruid

cayennepeper als geneeskrachtig kruidCayennepeper is één van de vele soorten chilipepers. Een andere naam is rode peper. Het dankt zijn naam aan Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. Gezien de exotische roots is cayennepeper eerder een specerij dan een kruid. Cayennepeper is afkomstig uit Zuid-Amerika en houdt dus van warmte. Onder glas of in een serre is hij bij ons echter goed te kweken. De kolonisten brachten cayennepeper mee naar Europa.

Cayennepeper wordt vers, in poedervorm of gedroogd gebruikt. Bijvoorbeeld met een omelet is cayennepeper heel lekker alsook in rijstgerechten (kip curry!).

Gezondheid

Cayennepeper zit boordevol vitamines en mineralen. Op deze manier versterkt deze peper sowieso je immuunsysteem en zorgt dat je minder vatbaar bent voor ziektes. Er is echter ook een aandachtspunt. Cayennepeper behoort tot de familie van de nachtschade. Te hoge dosissen kunnen bijwerkingen hebben. Bij het innemen van sommige geneesmiddelen vermijd je best cayennepeper. Bepaalde stoffen ervan zitten immers in geneesmiddelen (zie onder).

(lees verder na de advertentie)

Hierbij de geneeskrachtige eigenschappen van cayennepeper op een rijtje:

  • In cayennepeper zit de stof capsicum. Deze zorgt voor de pittige smaak eigen aan chilipepers. Het zorgt er echter ook voor dat je neus opengaat en dat je beter kunt ademhalen. Capsicum zit trouwens in vele geneesmiddelen. Omdat cayennepeper ook slijmoplossend, onstekingremmend en pijnstillend is, is het een aangewezen middel bij verkoudheden, keelontsteking en griep.
  • De stof capsicum (capsaïcine in het Nederlands) zorgt trouwens ook voor de antibacteriële werking van cayennepeper. Mede daardoor is het ook geschikt voor wondverzorging: het helpt het stelpen van bloeden, ontsmet dus en is ook nog eens pijnstillend. Capsaïcine doodt ook specifiek de bacteriën die zweren veroorzaken. Cayennepeper is ook schimmelwerend.
  • Cayennepeper stimuleert het metabolisme en is zodoende goed voor de lijn. Dankzij cayennepeper ga je sneller calorieën verbranden. Vandaar ook het zweten en het warm krijgen van het eten van pepers. Je verbruikt meer energie en raakt dus calorieën kwijt.
  • Cayennepeper zorgt ook voor uitzetting van de aders. Daarom is het goed voor hart- en vaatziekten.
  • Uitwendig kun je cayennepeper wrijven op bv. je voeten om ze op te warmen. Het zorgt ook voor een betere bloeddoorstroming.

Kortom: niet twijfelen aan cayennepeper als geneeskrachtig kruid!