Ga naar de inhoud
geneeskracht berk

De geneeskracht van berk

geneeskracht van berkEen berk (Latijn: betula) is niet zo maar een boom. In het bos valt hij onmiddellijk op door zijn witte, sommigen zeggen zilveren stam. In oude culturen gold de berk als een levensboom. Zowel het berkensap als de bladeren hebben sterke geneeskrachtige eigenschappen. Op kale plekken in het bos of na een bosbrand is de berk één van de eerste bomen die (opnieuw) uitschiet met dank aan de vruchtjes die zich gemakkelijk verspreiden. In de Keltische traditie stond de berk niet zonder reden symbool voor vernieuwing of wedergeboorte. Ook in tal van andere oude culturen – quasi exclusief in Europa – is de berk een heilige boom.

Geneeskracht van berk

In het voorjaar is de sapstroom van een berk op zijn hoogtepunt. Door een gat van ongeveer 1 centimeter diameter te boren, kunnen vele liters sap opgevangen worden. Best is daarna het gat te stoppen met kurk, zodat de boom niet verzwakt of zelfs dood bloedt. Om dezelfde reden mag berk in het voorjaar absoluut niet gesnoeid worden. Het sap werkt onder andere als een zuiverend middel en doet artritis genezen. Het zou ook roos en haaruitval remmen. Het kan gebruikt worden als alternatief voor suiker of honing.

Van jong berkenblad wordt medicinale thee gemaakt. Deze is zuiverend en urine-afdrijvend.Op deze manier helpt berk bij blaas- en nierproblemen, o.a. nierstenen. Ook reuma en jicht zouden erdoor verbeteren.