Citroenmelisse (Melissa Officinalis) verspreidt een krachtige citroengeur dankzij de aanwezigheid van aldehyden in de etherische olie van dit kruid. Daarmee is het op dezelfde leest geschoeid als citroeneucalyptus, litsea, citroenverbena en lemongrass. Kruiden met een hoge concentratie aan aldehyden zijn ontstekingsremmend, kalmerend en hebben ook insectwerende eigenschappen. Citroenmelisse is afkomstig uit Zuid-Europa en werd door de Romeinen meegenomen naar België en Nederland.
Een veelzijdig kruid
Citroenmelisse heeft veel meer in huis dan geneeskracht. In een potpourri is het een geliefkoosd ingrediënt door de heerlijke geur. De verkwikkende werking van citroenmelisse zorgt ervoor dat het kruid zeer geschikt is als olie voor zowel bad als massage. Ook in gezichtsreinigers wordt het soms gebruikt.
Muggen houden allesbehalve van de geur van citroenmelisse en zalfjes van het kruid worden verkocht als insectwerend. Bijeen daarentegen voelen zich net aangetrokken tot citroenmelisse. Imkers gebruiken citroenmelisse om bijen in hun korf te lokken of te houden. In de keuken kan citroenmelisse aan bijvoorbeeld slaatjes een citroentouch geven. Ook in cocktails – denk aan mojito – is citroenmelisse een aanrader.
Met andere woorden: een zeer veelzijdig kruid, waarvan de smaak zich situeert tussen munt en citroen in.
De geneeskracht van citroenmelisse
De eigenschappen op een rijtje:
- Kalmerend en ontspannend: een thee van citroenmelisse (gebruik enkel de bladeren) met honing voor het slapen gaan of enkele druppels etherische olie in een bad zorgen voor de nodige verkwikking en ontspanning. Ook depressie en sombere gedachten worden hierdoor verdreven.
- De krampoplossende werking van citroenmelisse helpt om maag- en darmklachten te verlichten.
- Citroenmelisse werkt ook antiviraal en antibacterieel. Het helpt bij de verzorging van wonden, huidirritatie en insectenbeten.
Tips
Citroenmelisse heeft de neiging om snel te woekeren:
- Plant het kruid daarom niet in volle grond, maar in een verzonken pot of bak, zodat je kruidentuin niet vol staat.
- Dankzij de groeikracht kun je (bij voorkeur) in de lente een stuk van plant wegnemen en op een andere plaats laten groeien.
Meer lezen
Ontdek onze pagina over geneeskrachtige kruiden met: