Ga naar de inhoud
geneeskracht citroenverbena

De geneeskracht van citroenverbena

geneeskracht citroenverbenaCitroenverbena (Aloysia Triphylla of Aloysia Citriodora) of IJzerhard werd eind de 18e eeuw ingevoerd vanuit Zuid-Amerika. Dankzij haar etherische oliën (o.a. geranial en nera) verspreidt citroenverbena een sterke citroengeur. Het kruid groeit zowel in België als in Nederland, maar door zijn tropische roots overleeft citroenverbena geen strenge winters met temperaturen lager dan 5 graden (behalve beschut). Door de relatief koudere temperaturen bij ons groeit de plant ook minder hoog (1,5m) dan in tropische gebieden (4,5m).

In de Victoriaanse tijd werd citroenverbena gedroogd en als geurzakje gebruikt. Vandaag leent het kruid zich nog steeds prima tot het maken van een potpourri. De geur verjaagt insecten. Vroeger werd de etherische olie gebruikt in parfums tot bleek dat de huid hierdoor gevoeliger wordt voor zonlicht.

Wat is de geneeskracht van citroenverbena?

Citroenverbena heeft de volgende geneeskrachtige eigenschappen:

  • Citroenverbena staat vooral bekend om zijn rustgevende en kalmerende effect en helpt daarom tegen slapeloosheid. Het gemakkelijkste is thee te zetten van de blaadjes of voor het slapengaan een bad te nemen met een tuiltje blaadjes van citroenverbena.
  • Ook na een maaltijd is het een goed idee om een citroenverbenathee te drinken: het bevordert de spijsvertering en werkt windverdrijvend en krampstillend.

Meer lezen

Wil je meer weten over de geneeskracht van kruiden? Dan interesseren volgende artikels je misschien:

 

https://youtu.be/OS6ONKojOSU