Een minder bekend kruid met mooie paarse bloemen: hondsdraf. Deze bodembedekker bloeit van het voorjaar tot in september, vaak in de buurt van brandnetel. Is het toeval? Als je prikt aan een brandnetel kun je de bult inwrijven met hondsdraf om de jeuk te verzachten.
Bijnamen voor dit plantje zijn o.a. bierhoef: hondsdraf werd vroeger aan bier toegevoegd als bittere smaakmaker in plaats van hop. Ook duivelskandelaar wordt wel eens gebruikt: er werden vroeger magische krachten toebedeeld aan dit kruid. Zo zou je ermee kunnen ontdekken wie er negatieve magie tegen je gebruikt.
Wat is de geneeskracht van hondsdraf?
Op vlak van geneeskracht kun je op hondsdraf kauwen om kiespijn te verhelpen. Volgens de legende zou Jezus de apostel Petrus zo verlost hebben van deze kwaal. Volgens de kruidkundige Dodonaeus (Dodoens Cruydtboek, 1554) geneest hondsdraf ‘alle ghebreken des mondts en van de schamelycke vrouwelycke leden, oock de Schorftheydt (schurft) ende wijdigheydts des huyts’. Hondsdraf zou maagpijn verzachten, helpen tegen diarree en slijmoplossend werken. Het werkt ook ontstekingsremmend op de urinewegen en zou (kleine) nierstenen vergruizen.
Hondsdraf kun je eten als spinazie en is bitterlekker, maar overdaad schaadt (lees: is toxisch). In België mag het daarom niet verkocht worden als versproduct.