Meteen naar de inhoud
geneeskracht van klaver

De geneeskracht van klaver

geneeskracht van klaverKlaver kent twee varianten die de kleur van de bloemen aangeeft: rode klaver (Latijn: Trifolium pratense) en witte klaver (Latijn: Trifolium repens). Beiden hebben dezelfde geneeskrachtige eigenschappen en zitten boordevol vitamines en mineralen. De naam van klaver geeft aan dat dit kruid drie blaadjes heeft (tri-folium) … en uitzonderlijk eens vier: het klavertje vier, juist.

Rode klaver is al sinds de Oudheid een belangrijk kruid voor de landbouw als veevoeder, vers of gedroogd en gemalen. Klaver groeit graag in gazons die te weinig voedingsstoffen bevatten. Het is een ijzersterke plant die blijft terugkomen zo lang niet het laatste restje verdelgd is.  Klaver wordt ook als groenbemester gebruikt: het bindt stikstof uit de lucht en stimuleert de groei van planten rondom zich. Als geneesmiddel zou het ontdekt zijn door de Indianen in de Verenigde Staten.

Zowel de blaadjes als de bloemen van klaver zijn eetbaar: een aanrader zijn de bloemen van roze klaver die zorgen voor een zoete toets aan salades. Ook bijen zijn er verzot op.

De geneeskracht van klaver

De bloemen van klaver hebben volgende geneeskrachtige eigenschappen:

  • Klaver heeft een ontsmettende werking en kan gebruikt worden tegen wondjes en brandwonden. Ook huidziektes zoals psoriasis en eczeem kunnen hierdoor met een afkooksel van klaver behandeld worden.
  • Inwendig verzacht een thee van klaver hoest, keelpijn en diarree. Deze thee is ook bloedzuiverend.
  • Klaver heeft ook een ontspannende en rustgevende werking zoals lavendel en helpt tegen depressies.

Meer lezen

Wil je meer weten over de geneeskracht van kruiden? Dan interesseren volgende artikels je misschien: