Komijn (Cuminum cyminum) heeft een lange traditie binnen de kruidengeneeskunde. Naast het graf van Toetanchamon – farao in het Oude Egypte 5000 jaar geleden – stond een fles komijnolie. Er werd geloofd dat dit de boze geesten zou verdrijven. Komijn komt oorspronkelijk ook uit Arabië en heeft nood aan een zonnige en warme plaats. Net als bij veel andere kruiden zorgden de Romeinen voor de verspreiding van komijn. De Oude Grieken en de Romeinen gebruikten komijn in plaats van peper.
Van komijn worden de zaadjes gebruikt; wanneer de zaadjes gemalen zijn spreken we van komijnpoeder. Komijn is een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder (India) en van rode kerriepasta (Thailand).
De geneeskracht van komijn
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van komijn op een rijtje:
- Op vlak van geneeskracht is komijn vooral bekend als stimulerend voor de spijsvertering en het vermindert winderigheid. Dit komt omdat komijn de schildklier stimuleert. Je drinkt hiervoor best een thee van de zaadjes.
- Komijn zorgt voor de afgifte van gal uit de lever: dit verbetert de vertering van o.a. vetten en zorgt voor een detox van het lichaam. Door de verbeterde vetvertering kan komijn ook helpen om gewicht te verliezen.
- Daarnaast zit komijn boordevol ijzer (FE) en antioxidanten. Een theelepel komijn zorgt voor +/- 20% van je de aanbevolen hoeveelheid ijzer die je dagelijks moet innemen. De antioxidanten roepen de vrije radicalen dan weer een halt toe (deze verstoren je normale lichaamsprocessen) en verminderen stress.