Korenbloem heet ‘korenbloem’, omdat je haar kunt terugvinden tussen het koren op akkers. Ze staat er vaak in het gezelschap van kamille en klaprozen. Korenbloem is zeer geschikt als snijbloem en om te drogen. Bijen en vlinders zijn gek op korenbloemen.
De Latijnse naam ‘Centaurea cyanus’ betekent ‘centaur’, het mythologische wezen dat half paard, half mens is. Korenbloemen zouden gehoorzamen aan de centauren. Een centaur zou een wond van de held Achilles genezen hebben met een korenbloem. Allicht in combinatie met duizendblad – Achillea millefolium – dat ook het bloeden stelpt.
Korenbloem is bekend als heilzaam voor oogaandoeningen. Dit werd reeds beschreven door Dodoens in de zeventiende eeuw. Het werkt ontstekingsremmend en draagt zorg voor een gevoelige huid. Onder andere bij ontstekingen van het ooglid (bv. veroorzaakt door chalazion of hordeolum) wordt het gebruikt. Kompressen met een afkooksel van korenbloem verzachten ontstekingen aan de gewrichten.
Daarnaast werkt korenbloem ook diuretisch, het helpt dus afvalstoffen uit het lichaam verwijden. Hierdoor wordt het aangeraden bij urine- en nierproblemen. Reuma – veroorzaakt door afvalstoffen in het kraakbeen – zou hierdoor ook milder worden. De bloemen hebben dan weer een antibacteriële werking.
Meestal wordt van de korenbloem bloemblaadjes een thee gemaakt.