Ga naar de inhoud
geneeskracht van vergeet-mij-nietje

De geneeskracht van vergeet-mij-nietje

Het vergeet-mij-nietje (Myosotis) telt enkele tientallen soorten in de lage laden. De wetenschappelijk naam “Myosotis” komt van het Grieks en betekent muisoortje. Vergeet-mij-nietjes komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië. Op de foto zien we een akkervergeet-mij-nietje (Myosotis arvensis) dat in België en Nederland vaak voorkomt.

Mythologie

Opvallend is dat het vergeet-mij-nietje in alle talen niet vergeten willen worden: ne m’oubliez pas (Frans), forget-me-not (Engels), Vergissmeinnicht (Duits), nomeolvides (Spaans) en nontiscordardimé (Italiaans). Volgens de legende zou de naam komen van een ridder die met zijn geliefde langs een rivier wandelde. Toen hij zich wou bukken om een bloem te plukken en aan haar te geven, viel hij door zijn zware harnas in het water en verdronk. Met een laatste krachtinspanning zou hij de bloem naar zijn geliefde gegooid hebben met de woorden: “vergeet mij niet”. Sindsdien staat het vergeet-mij-nietje symbool voor liefde, tragiek en trouw.

Nog in de mythologie zou God bij de schepping alle dieren en planten een naam gegeven hebben. Toen hij dacht klaar te zijn, riep een een klein blauw bloempje: “vergeet mij niet”. En God zei: “zo zul je heten”. Omwille van zijn opvallende naam is het vergeet-mij-nietje al jarenlang het symbool voor de Alzheimer-vereniging in Nederland.

Geneeskracht van vergeet-mij-nietje

Wat is nu de geneeskracht van een vergeet-mij-nietje? Sinds de Middeleeuwen wordt het akkervergeet-mij-nietje als medicinale plant gebruikt. De werking tegen tuberculose is wetenschappelijk bewezen. Tegenwoordig wordt TBC bestreden met antibiotica en wordt het kruid nog weinig gebruikt. Als thee zal vergeet-mij-nietje een (beperkt) opwekkend en versterkend effect hebben. Als je het afkooksel gebruikt als kompres helpt dit tegen huidontstekingen en kneuzingen.