Ga naar de inhoud
de geneeskracht van vlier

De geneeskracht van vlier

de geneeskracht van vlier

De geneeskracht van vlier is al sinds mensenheugenis bekend, want de Sambucus Nigra wordt al eeuwenlang aanbeden als geneeskrachtige én magische boom. De naam van de boom betekent respectievelijk “fluit” (Sambucus), omdat in de Antieke Oudheid fluiten vervaardigd werden uit de stammetjes van vlier. Het woord “flierefluiter” is hier trouwens van afgeleid.

Nigra betekent “zwart” en verwijst naar de kleur van de bessen. Deze zijn rijp in de nazomer en vogels – spreeuwen in het bijzonder – zijn er dol op. De spreeuwen en andere vogels zorgen er ook voor dat vlieren zich gemakkelijk verspreiden via de uitwerpselen. Mensen kunnen de bessen beter niet rauw eten omwille van de laxerende werking. Wanneer de bessen gekookt zijn, verliezen ze hun laxerend effect. Je er bijvoorbeeld confituur van maken, doorgaans in combinatie met appels omwille van de zoete toets in combinatie met het zuur van de vlierbessen.

De geneeskracht van vlier

Vlier bezet ook heel wat geneeskracht die voornamelijk in de vlierbloesems zit (in mindere mate in de vlierbessen). De bloesem helpt voornamelijk tegen griep, koorts en verkoudheden:

  • Vlierbloesemthee heeft een zweetbevorderend effect en is antiviraal, ideaal om griep te bestrijden.
  • Vlierbloesems bevorderen ook de weerstand en zijn antibacterieel dankzij de aanwezigheid van proteïnen.
  • De vlier helpt ook tegen slijmvliesontsteking (slijmoplossend) en heeft onstekingswerende eigenschappen. Thee wordt dan ook aangeraden bij allerlei neus-, keel- en mondaandoeningen.

Lees meer

Tips: