Bij een slaapmutsje wordt obligaat gedacht aan een glas alcohol voor het slapengaan. Een thee of tinctuur van de plant slaapmutsje is een minstens even strak plan. Dit mooie kruid heeft zijn naam niet gestolen: slaapmutsje heeft een milde, verdovende werking, zonder dat de inhoudsstoffen verslavend werken. Het is zodoende een goed alternatief voor Valeriaan, Sint-Janskruid en kalmerende middelen.
Daarnaast heeft het nog een hele rist andere geneeskrachtige eigenschappen, eveneens gerelateerd aan kalmerende effecten. Het helpt bij nervositeit, prikkelbaarheid, inslaapproblemen, nachtmerries en nare dromen, angsten, labiliteit, hoofdpijn en migraine, stress en doorslaapproblemen. Het is daarnaast een goed pijnstillend middel bij onder andere zenuwpijnen, koliekpijnen en tandpijn. Bij kinderen wordt slaapmutsje soms gebruikt bij milde vormen van ADHD en andere overactiviteit waarbij de kalmerende eigenschappen kunnen soelaas brengen.
Slaapmutsje is afkomstig uit Noord-Amerika. De Indiaanse vrouwen gebruikten het stuifmeel om cosmetische redenen. Het kruid is in principe ongevaarlijk om te consumeren, hoewel te grote hoeveelheden zoals steeds af te raden zijn. Ook zwangere vrouwen zijn best extra voorzichtig In een thee zijn bij volwassenen 1 à 2 koffielepels voldoende; bij kinderen is dit eerder 0,5 à 1 koffielepel.