Ga naar de inhoud

Gember als geneeskrachtig kruid

gember als geneeskrachtig kruidGember is één van onze favoriete kruiden. Gember  als geneeskrachtig kruid is al sinds mensenheugenis bekend in China en in India. De Latijnse naam van gember “zingiber officinale” komt van het Sanskriet “singabera” en betekent leeuwenbes. Door de Grieken en de Romeinen werd het vanuit het oosten meegebracht naar onze regio.

Gezien het een tropische plant is en we de wortels gebruiken, beschouwen we gember in de eerste plaats als een specerij. Gember heeft een warme, maar scherpe en zoete smaak aan oosterse gerechten. Het is één van de ingrediënten van curry (kerrie). Wij suggereren het als kruid bij eend.

Gember als geneeskrachtig kruid

Ontdek hieronder de gezondheidsvoordelen van gember als geneeskrachtig kruid:

  • Het voornaamste effect van gember is dat het helpt tegen misselijkheid en reisziekte. Het is een populair middel bij zwangerschapsmisselijkheid (ochtendziekte).
  • Gember heeft antiseptische, slijmoplossende eigenschappen.Het wordt in afkooksels ingenomen bij verkoudheid of koortsachtige infecties. Dit omwille van zijn antivirale en antibacteriële werking. Het heeft in dezen een verwarmend effect. Het bevordert transpireren.
  • Gember helpt tegen keelpijn als gorgeldrank of in een thee (zie hieronder). Dit komt omdat gember een natuurlijke ontstekingsremmer is.
  • Het kruid wordt ook van oudsher gebruikt voor de behandeling van huidirritaties.
  • Het is een uitstekend middel om eetlust op te wekken en de spijsvertering te stimuleren. Het zou ook maagproblemen verhelpen. Gember helpt tenslotte ook tegen flatulentie.

(lees verder na de advertentie)

Opgelet: een “overdosis” gember is niet aangeraden, gebruik dit kruid met mate.

Gebruik

Twee tips:

  • Deze thee op basis van gember is onze favoriete hulp bij keelpijn. Een aanrader!
  • Drie druppels van een afkooksel van gember op lichaamstemperatuur helpen bij oorpijn. Voorzichtig in het oor brengen.