Ga naar de inhoud
herfst kruidentuin

Herfst in de kruidentuin

herfstHet wordt ‘s morgens wat frisser, de dagen beginnen te korten, er valt wat meer malse regen… De herfst komt er op kousenvoeten aan! Een nieuw seizoen brengt ook een aantal taken mee in de kruidentuin. Vandaar dit nieuwsbericht over “herfst in de kruidentuin”. Wat moet er gebeuren?

Volgende to do’s:

  • Opruimen! Dode stukken plant (dood hout) bij vaste planten zoals munt, citroenmelisse en tijm dien je te verwijderen.  Wanneer je tot het voorjaar wacht kun ze al omringd zijn door nieuwe scheuten. Dit maakt het moeilijker om dit werkje zonder beschadiging voor elkaar te krijgen. Éénjarige kruiden na jaar 1 en tweejarige kruiden na jaar 2 dien je uit te graven en mogen op de composthoop.
  • Miniserre: om zo lang mogelijk te genieten van verse kruiden, gebruiken wij twee miniserres in onze kruidentuin. Onze kruidentuin is dusdanig ingericht dat wanneer het wat kouder wordt, we deze zonder veel poespas over de kruiden heen kunnen zetten. Zodoende verlengen we onze oogst voor een aantal weken afhankelijk van het weer buiten.
  • Grondbewerking: sommige handboeken raden aan om de aarde om te spitten en te bemesten. Wij zijn hierin iets minder doortastend: enerzijds verkiezen niet alle kruiden een even rijke grond. Daarenboven is er een goed alternatief voor “gewone” bemesting, met name groenbemesting met gele mosterd. Idealerwijze wordt gele mosterd gezaaid in augustus of september in een “licht bewerkte grond” (2 à 3cm diep zaaien). De plantjes zullen pijlsnel uit de grond schieten. Bij de eerste vriesnacht sterven ze onverbiddelijk, maar tegen dan hebben ze je grond verrijkt dankzij hun bodemverbeterende en mesttoevoegende eigenschappen.
  • Opruimen²: met de herfst komt nogal wat “vuil” in je kruidentuin terecht. Denk maar aan de bladeren die de komende weken geleidelijk aan van de bomen zullen vallen. Het is aan te raden die consequent op te ruimen wanneer ze in je kruidentuin terecht komen. Bij de verrotting ervan ontstaan immers schimmels en die willen we niet in onze kruidentuin.

Ondanks deze werkzaamheden: vergeet vooral niet te genieten van misschien wel het mooiste seizoen!