Menu Sluiten

Hoe bechamelsaus kruiden?

hoe bechamelsaus kruidenBechamelsaus is een echte klassieker in de Vlaamse keuken. Ze wordt gemaakt van een gelijkaardige verhouding tussen boter en bloem, aangevuld met melk. De meest bekende gerechten met bechamelsaus zijn typisch Vlaamse klassiekers als hesperolletjes met witloof of bloemkool in witte kaassaus. Ook in lasagne – Italiaanse keuken – is een goede bechamelsaus onontbeerlijk.

Net als in andere gerechten zijn kruiden hier ook dé smaakmaker bij uitstek.

Welke kruiden in bechamelsaus?

De klassieke kruiden van een bechamelsaus zijn:

  • peper;
  • zout
  • nootmuskaat.

Om een smeuïge saus te verkrijgen wordt doorgaans ook wat gemalen kaas erin gesmolten. Kleine ter info: Jeroen Meus houdt het simpelweg op peper, zout en citroen (zie deze link).

Wil je je bechamelsaus een beetje “pimpen”? Probeer dan deze alternatieve kruidencombinaties:

Combinatie 1
  • Laurier
  • Peper
  • Peterselie
  • Tijm
  • Ui
  • Zout
Combinatie 2
  • Peper
  • Zout
  • Groentenbouillon (wij zijn grote fan van het merk Liebig)
  • Scheutje citroen

Het recept

(lees verder na de advertentie)

Op een drafje geven we ook nog de ingrediënten mee:

  • 70g lekkere boter
  • 70g bloem
  • 1l volle melk
  • kruiden naar keus dus

Werkwijze: de boter laten smelten. Al roerend geleidelijk aan de bloem (vloeiend!) toevoegen tot je de heerlijke “koekjesgeur” verkrijgt. Al roerend ook de melk toevoegen en zachtjes laten koken. Doel: smeuïge roux verkrijgen. Kruiden: naar keuze. Hopelijk inspiratie genoeg hierboven.

Tip

Volle smaak = volle melk gebruiken.