Ga naar de inhoud
thee

Hoe kan je het beste een kopje thee zetten?

Heel veel mensen drinken bijna iedere dag wel een kopje thee, meestal is dit de vervanger voor koffie. In thee zit namelijk ook cafeïne, alleen is de smaak een stuk minder sterk als bij koffie. Je denkt misschien, even thee zetten is toch niet zo ingewikkeld? Maar de manier waarop je thee zet is heel erg belangrijk voor de smaak van je thee. Hieronder vertellen we je hoe je het beste een kopje thee kan zeten.

Soort thee

Als eerste moet je het soort thee gaan bepalen, die bepaalt natuurlijk voor het grootste deel de smaak van je thee. Als je nog op zoek bent naar nieuwe smaken om je theecollectie uit te breiden, kijk dan eens bij De Theebaron. Het kan ook lekker zijn om kruiden toe te voegen aan je thee, kijk daarvoor eens bij De Kruidenbaron.

Soort water

Je denkt misschien, water is water, toch? Maar welk water je gebruikt is cruciaal voor de smaak van de thee. Veel mensen die zetten een bakje thee, laten het water zitten en gebruiken voor de volgende kop thee hetzelfde water. Maar dit is niet aan te raden, want het kan de smaak van thee op een negatieve manier beïnvloeden. 

Temperatuur

Hoe iets smaakt wordt ook stevig beïnvloedt door de temperatuur, een koud broodje frikandel smaakt vrij anders als een warm broodje frikandel. De ideale temperatuur van de thee verschilt, het ligt aan de soort thee. Groene en witte thee kun je het beste tussen de 70 en 80 graden zetten en oolong thee tussen de 90 en 100 graden.

Trektijd

Ook zit er nog een trektijd op de theezakjes, dat is hoelang de thee nodig heeft om in het water te trekken. Veel mensen dopen het zakje een paar keer in het glas, maar eigenlijk moet je hem in het glas doen en dan even laten zitten. Dit varieert van thee tot thee, maar de gemiddelde trektijd is 3 tot 5 minuten.

Een bakje thee is altijd lekker als je geen fan bent van een bakje koffie, maar wist je dat de manier van thee zetten de smaak kan beïnvloeden? Zo ligt het eerst aan de soort thee die je kiest, het is aan te raden om niet het gekookte water opnieuw te gebruiken en om de juiste temperatuur voor de soort thee te hebben. Houdt als laatste rekening met de trektijden van de thee.