Ga naar de inhoud
duizendblad front

In de kijker: de geneeskracht duizendblad

duizendbladDe Latijnse naam voor duizendblad is “Achillea Millefolium”. We herkennen in de geslachtsnaam de naam van Achilles, figuur uit de Griekse mythologie, meer bepaald de Trojaanse oorlog. In deze oorlog namen zijn troepen duizendblad mee als kruid om de wonden opgelopen in de strijd te verzorgen.

Geneeskracht duizendblad

De etherische olie van duizendblad bevat azuleen, dat ontstekingsremmend werkt. Zoals uit de legende van Achilles blijkt, helpt het kruid effectief tegen wonden, zweren maar ook neusbloedingen. Thee helpt bij verkoudheid en koorts en zou ook last aan de spijsvertering oplossen. De stimulatie van het zweten moet je erbij nemen. Vroeger werd duizendblad ook gebruikt om tandpijn te verzachten door het kauwen op de blaadjes.

Nice2know

Nog een leuk weetje: duizendblad werd vroeger gebruikt om bier te brouwen als alternatief voor hop. De bladeren werden ook gebruikt als groente. Samen met de jonge blaadjes van paardenbloem kunnen de lenteblaadjes van duizendblad gebruikt worden in een frisse salade voor een bittere toets.

Meer lezen & leren over kruiden