Ga naar de inhoud
goudsbloem geneeskracht

In de kijker: goudsbloem

goudsbloemGoudsbloem (Latijn: Calendula Officinalis) is een éénjarige plant, die houdt van zon en schrale grond. De Latijnse naam is zoals vaker niet lukraak gekozen. “Officinalis” is een epitheton uit het middeleeuwse Latijn dat kruiden aanduidt met geneeskracht. Calendula betekent “kleine klok” of “kleine kalender”. Dit verwijst naar het feit dat een goudsbloem zich sluit als er geen zon is. Shakespeare schreef hierover:

"The marigold, that goes to bed wi' the sun
And with him rises weeping"
(Shakespeare - A Winter's Tale)

Geneeskracht

Goudsbloem heeft ontstekingswerende en ontsmettende eigenschappen. Zalf van goudsbloem is met name geschikt om huidaandoeningen te helen, zoals kloven, eczeem, insectenbeten en zonnebrand. Sommigen menen dat goudsbloem ook huidkanker zou genezen. Thee van goudsbloem werkt antiviraal bloedzuiverend en verlicht krampen, buik- en menstruatiepijn.

Andere toepassingen

Al in de 16e eeuw werd goudsbloem gebruikt om o.a. kledij geel te kleuren (zie deze bijdrage over verfkruiden). Ook culinair wordt het gebruik om eten te kleuren (vb. rijst), vandaar de bijnaam van goudsbloem “saffraan van de arme man”. Omwille van de helende werking voor de huid, zijn de bloemblaadjes een bestanddeel van heel wat huidcrèmes en lotions. In een potpourri tenslotte mag goudsbloem niet ontbreken.