Ga naar de inhoud

Kamille als geneeskrachtig kruid

Kamille als geneeskrachtig kruidKamille (Latijn: Chamaemelum nobile) is net als brandnetel geen courant keukenkruid. We kennen het vooral van de thee, kamillethee dus. Deze wordt gemaakt van de wit-gele bloemen die wat weg heeft van een “grote madelief”. Kamille wordt frequent gebruikt in geuroliën en is ook een vast ingrediënt in potpourri’s. Kamille heeft een appelachtige geur als de plant geplet wordt; in het Spaans heet kamille dan ook “manzanilla”, wat kleine appel betekent.

Geschiedenis

Kamille wordt al sinds mensenheugenis geroemd om zijn geneeskracht: de Oude Egyptenaren omschreven het als het “enige middel tegen alle kwalen” (William Turner, Newe Herball, 1551). Wodan, de oppergod van de Germaanse Goden, schonk kamille als 1 van de 9 geneeskrachtige kruiden aan de wereld. Ook in de Oudheid, middeleeuwen en Renaissance werd kamille veelvuldig geroemd in de kruidengeneeskunde. Een gezegde uit Rijnland luidt als volgt: “Een kopje kamillethee helpt beter dan drie dokters”.

Minder bekend is dat kamille ook planten geneest. Wanneer je het naast een wegkwijnende plant zet, zal deze opknappen dankzij de aanwezigheid van kamille. Als je wat kamillethee toevoegt in de vaas van je snijbloemen zullen deze langer mooi blijven.

Kamille als geneeskrachtig kruid

Kamille en kamillethee hebben sterke geneeskrachtige eigenschappen:

  • Kamillethee is alom bekend als rustgevend. Niets dan een kopje kamillethee voor het slapen gaan voor een goede nachtrust of om stress te verlichten. Stoombaden maken met de plant maken de luchtwegen vrij en ontspannen de huid.
  • Maag- en darmproblemen: kamille verlicht meestal vele soorten aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel en misselijkheid.
  • Crèmes op basis van van kamille helpen tegen huidirritatie en insectenbeten.
  • Kamille werkt tenslotte ook antiseptisch en ontstekingswerend.

Meer lezen

Meer lezen & leren over kruiden? Tips: