Koriander als geneeskrachtig kruid? Koriander doet ons in eerste instantie denken aan heerlijk geurende zoetigheden zoals peperkoek en speculaas. Ook in de Aziatische keuken is het een populair kruid. Zo is het een belangrijk ingrediënt van kerriepoeder. Qua uitzicht lijkt het ietwat op peterselie.
Koriander is oorspronkelijk afkomstig uit Turkije (het zogenaamde “Klein Azië”). In heel wat “oude” culturen werd koriander gebruikt voor culinaire en medische doeleinden. De Romeinen gebruikten koriander om vlees langer te bewaren door het in te wrijven met koriander. In de Chinese kruidengeneeskunde werd koriander gebruikt tegen voedselvergiftiging. In de bijbel dan weer wordt koriander vergeleken met het hemelse manna.
Zowel de blaadjes als de zaadjes van koriander worden gebruikt. De blaadjes hebben wat tegenstanders, die vinden dat koriander naar zeep smaakt. Voor medische doeleinden kunnen even goed de zaadjes gebruikt worden. Deze zijn wel minder krachtig dan de blaadjes.
Welke geneeskrachtige eigenschappen heeft koriander?
- Koriander is vooral bekend als remedie tegen allerlei maag- en darmklachten. Zo bevordert het de spijsvertering en wekt de eetlust op. Daarnaast helpt het tegen flatulentie. Het bestrijdt ook diarree bij kinderen. Ook salmonella mag in deze opsomming niet ontbreken.
- Koriander werkt ook tegen aandoeningen van de bronchiën en tegen schimmel en heeft een antibacteriële werking. Het is dankzij deze twee laatste eigenschappen dat de Romeinen het gebruikten om vlees te bewaren. Het heeft dus een “ontsmettende” werking.
- Tot slot verzacht koriander reumatische klachten en aambeien.