Tips om kruidenthee te maken
We geven volgende tips mee:
- Als je werkt met gedroogde kruiden, probeer deze dan zo intact mogelijk te bewaren. Verkruimel ze pas net voor je het hete water erover giet.
- Giet geen kokend water over de kruiden, maar laat – na het koken – heel even afkoelen. Dan blijven de positieve effecten van de thee maximaal.
- Qua hoeveelheid: een correcte dosering is een 1 koffielepeltje gedroogd kruid op 1 tas water. Voor verse kruiden moet je 2 koffielepeltjes per tas nemen.
- De thee moet een tiental minuten afgedekt trekken.
- Honing mag je nooit toevoegen aan heet water, want anders verliest deze alle geneeskrachtig eigenschappen. Wacht tot de thee onder de 40° zit.
Thee
De lijst (voorlopig nog kort, maar wordt geleidelijk aan aangevuld):
- Berkenbladthee (gebruik dus het blad ;-)): basisrecept hierboven volgen. Werkt bloedzuiverend en voorkomt nierstenen.
- Brandnetelthee: volgt het basisrecept. Superfood. Enige honing is allicht aangewezen anders is het een vrij bittere thee.
- Kamillethee: volg het basisrecept: Bevordert de spijsvertering, werkt kalmerend op maag- en darmstelsel.
- Kruidenthee met gember, citroen en honing. Uitstekend bij keelpijn!
- Verse muntthee: bevordert o.a. de spijsvertering.
Als je op zoek bent naar de geneeskrachtige eigenschappen van de kruiden, kun je een kijkje nemen op onze pagina rond kruidengeneeskunde.