Ga naar de inhoud

Kruidnagel als geneeskrachtig kruid

kruidnagel als geneeskrachtig kruidKruidnagel is een kruid waarvan het gebruik teruggaat tot ver voor onze jaartelling. In het Oude China mochten edelen naar verluidt enkel de keizer aanspreken wanneer hun mond geparfumeerd was met kruidnagel. Kruidnagel heeft een karakteristieke, kruidige geur. In gerechten als speculoos, peperkoek en glühwein komt dit delicate aroma maximaal tot uiting.

Oorsprong

Hoewel de naam het anders aangeeft, is kruidnagel veeleer een specerij dan een kruid. De kruidnagelboom gedijt alleen in topische kustgebieden met gelijkmatige, milde temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Het zijn de gedroogde, ongeopende bloemknopjes die verwerkt worden tot het specerij dat in onze keuken gebruikt wordt. Landen als Brazilië, Indonesië, India, Pakistan en China zijn grote exporteurs van kruidnagel. De Indonesiërs gebruiken kruidnagel als een bestanddeel voor sigaretten.

Kruidnagel als geneeskrachtig kruid

Kruidnagel als geneeskrachtig kruid is aanbevolen voor:

  • Tandpijn. Kruidnagel bevat de stof eugenol,  die ervoor zorgt dat het lichaam ontdaan wordt van gifstoffen. Het werkt antibacterieel en verdovend. In de tandgeneeskunde vinden oliën op basis van eugenol nog steeds hun toepassing ter bestrijding van wortelkanaalbehandelingen. Voor kiespijn is het goed een drietal tot viertal keer per dag even te kauwen op een kruidnagel.
  • Kruidnagel zou ook preventief werken tegen kankers omwille van zijn zuiverende effect. Dit zou voornamelijk het geval zijn bij maag- en darmkankers.
  • Mondhygiëne: net als munt en tijm kan kruidnagel gebruikt worden als mondwater. Naast een aangename geur zorgt de antibacteriële werking ook voor een ontsmette mond. Het helpt tegen bijvoorbeeld mondabcessen.
  • Kruidnagel stimuleert de spijsvertering en de beweeglijkheid van de darm. Het kan gebruikt worden bij maagklachten, diarree, misselijkheid, tegen overdreven winderigheid en prikkelbare darm-syndroom. Het zou ook maagzweren helpen behandelen.
  • Impotentie: kruidnagel stimuleert de aanmaak van testosteron. Op die manier is het een afrodisiacum voor zowel mannen als vrouwen.
  • Kruidnagel zou tenslotte ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetici en botgezondheid bevorderen.