Lavendel doet ons meteen denken aan de Provence, waar – van juni tot augustus – de velden prachtig paars kleuren. Lavendel groeit in de vorm van een struik met mooie paarse bloemen. Daarom wordt het vaak als sierplant gebruikt. Het rijke aroma maakt lavendel geschikt voor allerlei geurproducten, zoals parfums, badolie en geurkaarsen. De Romeinen gebruikt lavendel al om badwater te doen geuren: het kruid dankt overigens zijn naam aan het Latijnse woord voor wassen, “lavare”.
Het zijn vooral de bloempjes van lavendel die zorgen voor de geur dankzij de etherische oliën. Deze zijn insectwerend en werden vroeger vaak op de vloeren gestrooid om insecten te verdrijven. Ook in linnenkasten liggen soms nog lavendelkussens en ook in potpourri is het een vast ingrediënt, net als citroenmelisse en goudsbloem. In de Zuiderse keuken wordt het blad gebruikt in de keuken in combinatie met allerlei gerechten. Het heeft echter een vrij bittere toets.
Lavendel als geneeskrachtig kruid
Minder bekend is dat lavendel ook geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het gebruik ervan gaat al eeuwen ver terug, voornamelijk in landen rond de Middellandse Zee.
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van lavendel?
- Lavendel is rustgevend en heeft zodoende een heilzame werking op slapeloosheid. Het volstaat om voor het slapen te gaan een kopje thee te drinken of de slapen van je hooft in te wrijven met een beetje lavendelolie. Ook een druppel etherische olie in een verstuiver doen helpt zeker om tot rust te komen.
- Verkoudheid: lavendelthee zou ook heilzaam zijn voor verkoudheden via paar druppels olie op je zakdoek of hoofdkussen.
- Wondverzorging: lavendel kan gebruikt worden om wonden te ontsmetten met dank aan haar bacteriedodende eigenschappen en werkt lokaal pijnstillend.
- Lavendelolie zou tenslotte ook helpen tegen haarverlies.
Meer lezen
Ontdek onze pagina over geneeskrachtige kruiden met: