Ga naar de inhoud

Lekker slapen dankzij deze 5 natuurlijke kruiden

Lekker slapen kan voor sommigen lastig zijn – zeker in de hedendaagse, hectische wereld waarin wij leven. Ons levensritme is namelijk sneller en stressvoller dan ooit tevoren, wat de kwaliteit van onze slaap in negatieve zin beïnvloedt.

Wanneer we tegenwoordig streven naar het verbeteren van onze nachtrust, kiezen velen van ons voor natuurlijke manieren om ons lichaam helpen te ontspannen. En daar zijn goede redenen voor. Zo kunnen tal van medicijnen, die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn, gelinkt worden aan vervelende bijwerkingen.

De bijwerkingen van deze medicijnen zijn soms erger dan de kwalen waarvoor ze bedoeld zijn, wat één van de redenen is waarom natuurlijke kruiden en supplementen steeds populairder worden – zo ook wanneer lekker slapen een prioriteit van je is. Lees verder om erachter te komen welke natuurlijke kruiden jou zullen laten slapen als een roosje.

Deze natuurlijke kruiden laten jou lekker slapen

Er zijn veel kruiden tegen slapeloosheid beschikbaar die natuurlijke gezondheidsvoordelen bieden om angst te verminderen, jouw lichaam te ontspannen en het slaap-waakritme van je lichaam te normaliseren. Onderstaand gaan wij nader in op 5 natuurlijke kruiden die je kunt gebruiken om jouw nachtrust te verbeteren.

Valeriaan

Valeriaan is een geneeskrachtig kruid dat wordt gebruikt door mensen die slaapproblemen hebben, omdat het helpt bij het bestrijden van verschillende slaapstoornissen. Een kruidenpreparaat met valeriaan is vaak verkrijgbaar als mengsel van valeriaanwortel, kamille, citroenmelisse en andere kruiden die je helpen om beter te slapen.

Naast slapeloosheid kan valeriaan daarnaast helpen bij het verlichten van angst, stress en hoofdpijn. Het is dus een zeer veelzijdig kruid dat niet alleen een bijdrage levert aan lekker slapen, maar ook aan het aanpakken van andere gezondheidsproblemen en -kwalen.

Kamille

Kamille is een ander populair kruid om ’s nachts beter te kunnen slapen. Het heeft geen invloed op de chemicaliën in je hersenen die ervoor zorgen dat je in slaap valt. Kamille helpt je echter door jouw lichaam te ontspannen, angst te verlichten en mentale stress te reduceren.

Dit geeft je een rustiger innerlijk gevoel en kan je helpen om dusdanig te ontspannen, dat je sneller en makkelijker een fijne nachtrust tegemoet gaat. Dit wordt bevestigd door verschillende onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van kamille. Lekker slapen kan dus bereikt worden door dit gezonde, natuurlijke kruid toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Passiebloem

Passiebloem is een kruid met een licht kalmerend vermogen en kan tevens angst en stress verminderen. Op die manier wordt slapeloosheid effectief bestreden.

Passiebloem wordt al honderden jaren gebruikt om mensen te helpen slapen en hun geest te kalmeren. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen met angst, paniekaanvallen en andere soortgelijke aandoeningen passiebloem als een natuurlijke remedie gebruiken.

Sint-janskruid

Sint-janskruid is een veelvoorkomend Europees kruid, wat door een hoop mensen gebruikt wordt om milde depressies te verlichten en om chronische slapeloosheid te behandelen. Lekker slapen en sint-janskruid gaan dus hand in hand!

Er moet echter worden opgemerkt dat dit kruid de gevoeligheid van jouw huid voor de zon kan verhogen. Je moet dus voorzichtig zijn bij het gebruik van dit kruid wanneer je jouw huid veel blootstelt aan zonlicht.

Slaapmutsje (goudpapaver)

Het slaapmutsje, wat door zijn grote oranje en rode bloemen gekenmerkt wordt, is afkomstig uit Californië. Het slaapmutsje is niet alleen mooi om te zien; het kan jou ook helpen beter te slapen.

Dit kruid kan helpen bij het bieden van mentale rust, aangezien het rusteloosheid en angst vermindert. Lekker slapen wordt daarmee bevorderd. Het slaapmutsje wordt veelal als tinctuur gebruikt, waarbij je elke avond 30 tot 40 druppels vóór het slapengaan inneemt.

Gezonde kruiden voor een betere slaap samengevat

Sommige mensen hebben moeite met het verkrijgen van een goede nachtrust. Lekker slapen is echter ontzettend belangrijk voor zowel jouw geest als lichaam. Tijdens jouw slaap wordt jouw mentale en fysieke welzijn gereguleerd.

Wanneer je moeite met slapen hebt, is het verstandig om eerst te overwegen om natuurlijke kruiden te gebruiken, alvorens je besluit om voor medicijnen te kiezen die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Natuurlijke kruiden kennen doorgaans geen ernstige, vervelende bijwerkingen als je ze op de juiste wijze gebruikt.

Desalniettemin is het goed om eerst een specialist te raadplegen, voordat je natuurlijke kruiden gaat gebruiken ter verbetering van jouw nachtrust. Neem dus eerst contact op met jouw huisarts of een diëtist.

Tags: