Lente in de kruidentuin

Lente in de kruidentuin
Lente in de kruidentuin
Afbeelding van Frauke Riether via Pixabay

Het voorjaar is één van de drukste seizoenen in de kruidentuin. De geleidelijk aan hogere temperaturen doen alles ontluiken en dat brengt heel was klussen met zich mee. Zaaien, uitplanten en vermeerderen zijn de belangrijkste taken, maar er zijn ook wat andere klusjes te doen. Hoe dan ook: het is lente in de kruidentuin!

Onderhoud

Eerst geven we wat noodzakelijke klusjes mee:

  • Onkruid: zodra het uit de grond schiet, verwijder je het best onmiddellijk, zodat het geen kans heeft om uit te zaaien. Van de brandnetels kun je overigens lekkere soep maken en genieten van een flinke portie geneeskracht.
  • Grondbewerking: je dient ook de grond klaar te maken om je kruiden uit te planten. Dus omspitten en de grond losmaken en tegelijkertijd ook compost voorzien.
  • Snoeien: snoeien doe je best vroeg in het voorjaar. Zo worden de kruiden gestimuleerd om extra te groeien. Rozemarijn mag je flink snoeien na de bloeien. ook buxus, laurier en andere sierplanten mogen gesnoeid worden.
  • Opkuis van dode en oude takken aan je kruiden; knip ze voorzichtig af.

Lente in de kruidentuin: nieuwe kweek!

Peterselie is het eerste kruid die je zeer vroeg op het jaar kunt zaaien in een koude serre vanaf februari. Ook bieslook, rozemarijn en salie kun je vrij vroeg zaaien. Andere kruiden zijn eerder vanaf april. Om de best timing van alle kruiden te ontdekken verwijzen we graag naar de website zaaikalender.com/kruiden-kweken. Het buiten zaaien en planten doe je best vanaf de tweede helft van maart (wat nog vroeg is) en vanaf april. Kruiden die wat minder goed bestand zijn tegen de koude zoals basilicum houd je beter voor wat later op het voorjaar, wanneer de ijsheiligen gepasseerd zijn en er geen kans meer is op nachtvorst.

Heb je niet het geduld om te zaaien kun je ook plantjes kant en klaar kopen in een tuincentrum zoals Aveve. Wanneer je ze heel vroeg plant, doe je het best nog onder glas. Knoflook mag je al heel vroeg (in februari) buiten planten. Vanaf april kun je quasi alles buiten planten; wanneer de ijsheiligen gepasseerd zijn, komt ook basilicum aan de beurt.

Stekken en vermenigvuldigen

In de lente hebben de kruiden een maximale groeikracht: ideaal  om wortelstekken af te snijden van vaste planten zoals munt en citroenmelisse te nemen en deze op een nieuwe plaats te planten. Op deze manier kun je gemakkelijk je kruidentuin uitbreiden.

Lente in de kruidentuin
Schuiven naar boven