Ga naar de inhoud

Paardenbloem als geneeskrachtig kruid

Paardenbloem als geneeskrachtig kruidZijn paardenbloemen onkruid? Helemaal niet! Of misschien een beetje, want door hun pluizenbollen komen ze wel eens in ons mooie gazon terecht. Paardenbloemen zijn echter wat ons betreft vooral geneeskruiden die goed zijn voor onze gezondheid. Bovendien voedzaam en gratis. Er bestaan overigens een paar honderd soorten paardenbloemen. Geen nood echter: ze hebben allen dezelfde geneeskrachtige eigenschappen.

Paardenbloemen in de keuken

De mooie lichtgroene en bij voorkeur jonge blaadjes van paardenbloemen kun je perfect in je sla mengen. Een sla puur op basis van paardenbloemen heet een molsla. Je kunt de blaadjes ook in wat boter braden zoals spinazie. Ook de wortels kunnen gegeten worden. Vroeger werden ze gemalen om er koffie mee te maken. Hier en daar wordt er ook bier mee gebrouwd; de wortels zorgen voor een enigszins bittere toets. Tot slot eet men ook de gele bloemblaadjes en de gesloten knoppen die als champignons smaken.

Onze kinderen zijn grote fan van paardenbloemen: niet om ze op te eten, maar omwille van de bekende “pluizenbollen”. Dit is pluis die op de vruchtjes van een paardenbloem staat. Wie heeft deze als kind niet proberen in één keer wegblazen? Vooral in april en mei staan onze gazons vol van paardenbloemen die na een tijdje pluizenbollen worden.

Paardenbloem als geneeskrachtig kruid

De paardenbloem is inheems in Europa en Azië. Net als andere kruiden die we bespraken gaat de medische geschiedenis van de paardenbloem zeer ver terug. In de Middeleeuwen bijvoorbeeld werden paardenbloemen gebruikt als urine-afdrijvend middel. Of waaraan dacht u dat de bloem haar bijnamen “pissebloem” of “beddenpisser” te danken heeft? Paardenbloemen zitten boordevol vitamines en mineralen en bevatten veel ijzer. Zij verzekeren de geneeskracht.

De geneeskrachtige eigenschappen van paardenbloemen op een rijtje:

  • Een paardenbloem is galverhogend. Daarnaast zorgen paardenbloemen voor een verhoogde speekselcreatie. Daarom is een paardenbloem stimulerend voor de spijsvertering. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden, wat de lever ten goede komt. Paardenbloemen wekken ook de eetlust op.
  • Paardenbloemen worden gebruikt voor de behandeling van wratten. Hiertoe dien je de stelen open te breken, waaruit een melkachtige substantie komt. Deze wrijf je op de wratten.
  • Paardenbloemen werken ook tegen huidaandoeningen zoals acné en eczeem. Aangeraden wordt om een aftreksel van paardenbloemen toe te voegen aan badwater om de huid te reinigen.
  • Paardenbloemen zijn tenslotte ook vochtafdrijvend, vandaar dus de naam “pissebloem”. In combinatie met het zuiverende en ontgiftende effect van paardenbloemen helpen deze voor de algemene gezondheid. Vooral reumapatiënten kan dit verlichting bieden.

Hoe innemen?

  • Thee maken van de verse blaadjes of thee van de gedroogde wortels en blaadjes.
  • Tip: elke dag twee blaadjes eten om je lichaam te ontgiften!
  • Lees meer over huidaandoeningen zoals acné op gezond-leven.be.