Ga naar de inhoud

Rozemarijn als geneeskrachtig kruid

Rozemarijn als geneeskrachtig kruidRozemarijn is het kruid met misschien wel de mooiste naam. Letterlijk betekent de naam “zeedauw”; rozemarijn is dan ook afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het kruid gedijt in onze contreien op zonnige en beschutte plekken, maar in vriesnachten wordt ze best binnen gezet. Rozemarijn heeft een heerlijk aroma dat vele gerechten op smaak brengt. De geur ervan doet ook wat aan wierook denken. En effectief, in tijden dat wierook te duur was, werd in kerken soms rozemarijn gebruikt tijdens de liturgie.

Rozemarijn staat al eeuwenlang bekend als een geneeskrachtig kruid. Je kunt het als kruid gebruiken in een gerecht, maar ook als thee (theelepel rozemarijn blaadjes voor 25cl water) en als olie. We zetten voor u de geneeskrachtige eigenschappen op een rijtje:

  • Ben je vermoeid, grieperig, slap, futloos, niet in vorm dus? Dan is Rozemarijn – dat bekend staat als een stimulerend en oppeppend kruid – de oplossing. Dit zou komen omdat rozemarijn de bloedsomloop stimuleert. Rozemarijn is dus … goed voor je humeur!
  • Bacteriedodend: rozemarijn werd vroeger gebruikt om wonden te ontsmetten omwille van zijn bacteriedodende eigenschappen. Deze zelfde eigenschap helpt ook om het bloed te zuiveren.
  • Rozemarijn helpt ook tegen maagkrampen en spijsverteringsproblemen. Gerechten die met rozemarijn gekruid zijn, krijgen dus wat ondersteuning bij de vertering.
  • Als massageolie wordt rozemarijn ook vaak gebruikt: naast stimulerend is het kruid immers ook pijnstillend. Ideaal voor pijnlijke gewrichten, maar ook voor hoofdpijn.
  • De etherische oliën in rozemarijn geven verlichting bij luchtwegproblemen en astma.