Ga naar de inhoud

Wat zijn de vele gezondheidsvoordelen van salie?

gezondheidsvoordelen salieBij salie zit de geneeskracht al in de naam. Deze is afgeleid van de Latijnse benaming “salvia officinalis”. “Salvia” zou afkomstig zijn van “salvare” = redden of van “salvere” = gezond zijn. Het kruid is origineel afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het gedijt ook in koudere streken zoals bij ons, maar de smaak is dan minder intens. In de Oudheid maar ook nog in de 18e eeuw werd de plant geassocieerd met hoge ouderdom. Het werd beschouwd als een wondermiddel dat alle soorten kwalen bestrijdt. Alleen al de aanwezigheid in de tuin zou voor een voorspoedige oude dag zorgen. De antieken wisten ook al dat salie helpt tegen vergeetachtigheid. Recente onderzoeken wijzen inderdaad op een positief effect bij beginnende dementie. Hieronder vind je een overzicht van de gezondheidsvoordelen van salie.

Keuken

Ook op esthetisch vlak is salie niet te versmaden. Sommige variëteiten hebben grijsgroene bladeren met mooie paarsblauwe bloempjes. Als altijdgroene heester vinden we deze plant dan ook regelmatig terug in borders.

Salie wordt traditioneel gebruikt in de Zuiderse keuken voor sauzen bij vette soorten vlees. We denken aan gans, eend en varken. In Engeland wordt het frequent gecombineerd met kaas. In de cosmetica wordt salie soms aangewend als product om in badwater te doen. Het is ook een natuurlijke conditioner als kleurversteviger voor donker haar.

De gezondheidsvoordelen van salie

Salie als geneeskrachtig kruid heeft een hele rist positieve eigenschappen:

  • Het kan gebruikt worden als ontsmettingsmiddel omwille van zijn antiseptische en stelpende eigenschappen. Het werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Het kan ook als kompres op wonden gelegd worden.
  • Als thee helpt salie tegen keelpijn. Het kan ook gebruikt worden als mondspoeling en gorgeldrank bij amandel- en strottenhoofdontsteking.
  • Salie stimuleert de aanmaak van oestrogeen. Op die manier bevordert het de vruchtbaarheid, helpt bij menopauzeproblemen en remt het een overdadige melkvorming bij borstvoeding. Zwangere vrouwen kunnen het beter laten staan, want het stimuleert de baarmoeder.
  • Het werkt kalmerend en werkt ook tegen depressiviteit.
  • Salie werkt tenslotte ook tegen indigestie en spijsverteringsproblemen, is krampstillend en helpt tegen winderigheid. Het geneest ook diarree.

Geïnteresseerd in geneeskrachtige kruiden?

Ontdek onze pagina over geneeskrachtige kruiden met: