Ga naar de inhoud

Sint-Janskruid als geneeskrachtig kruid

Sint-Janskruid als geneeskrachtig kruidSint-Janskruid is een inheems, Europees kruid. Het kruid bloeit steevast rond het Sint-Jansfeest – het feest van Johannes De Doper – op 24 juni. In deze langste en warmste dagen kan Sint-Janskruid geoogst worden. Het rode pigment, hypericivine, uit de gemalen bloemen moet het bloed van Johannes De Doper voorstellen. Het is hypericine die zorgt voor de meest bekende geneeskrachtige eigenschap van Sint-Janskruid, i.e. als antidepressivum (zie hieronder).

Meestal worden de bloemtoppen gebruikt, maar de hele bovengrondse plant is geschikt voor consumptie. Sint-Jans-Kruid is een zeer mooi kruid dat vaak in borders terug te vinden is. Synoniemen zijn wonderkruid, duivelskruid en bokkekruid.

Geschiedenis & folklore

Sint-Janskruid is misschien wel het kruid dat het meest bekend is in de folklore. In de Middeleeuwen dacht met dan Sint-Janskruid monsters, heksen en stormen afweerde. Bij het plukken tijdens de ochtenddauw zou het ook helpen om een echtgenoot te vinden.  Kinderloze vrouwen die het naakt plukten, mochten dan weer rekenen op een snelle bevruchting.De Kruisvaarders gebruikten het om wonden te genezen.

Nog een weetje: in de textiel gebruikt men het geel van de bloemen om kledij citroengeel te kleuren.

Sint-Janskruid als geneeskrachtig kruid

Sint-Janskruid is vooral bekend als geneeskrachtig kruid voor het zenuwstelsel. De Latijnse naam “Hypericum perforatum” verwijst hier trouwens naar. “Hypericum” betekent “tegen een geest” en het kruid heeft dus een antidepressieve werking.

(lees verder na de advertentie)

Alle geneeskrachtige eigenschappen op een rij:

  • Sint-Janskruid werkt kalmerend; aftreksels worden gebruikt tegen onrust en spanning. Het helpt ook tegen slapeloosheid. Sint-Janskruid is dus een natuurlijk antidepressivum zonder bijwerkingen.
  • Het heeft antiseptische en ontstekingswerende eigenschappen.
  • Crème en olie op basis van Sint-Janskruid helpt tegen spierpijn, zenuwpijn, pijn aan gewrichten… Vandaar dat het vaak gebruikt wordt als massage-olie door kinesisten. Het helpt ook tegen zonnebrand en spataderen.

Opgelet: Sint-Janskruid heeft vrij veel bijwerkingen in combinatie met medicatie. Wees er dus voorzichtig mee.

https://youtu.be/-0Y_91uxdv8