Ga naar de inhoud

Tijm als geneeskrachtig kruid

tijm als geneeskrachtig kruidNet als lavendel (nr. 16 in onze lijst van geneeskrachtige kruiden) doet tijm ons denken aan Zuid-Frankrijk en zuiderse gerechten. Tegenwoordig is tijm vrij wijd verspreid; oorspronkelijk komt tijm uit het Middellandse zeegebied en bij uitbreiding Zuid-Europa. Het kruid kent een lange geschiedenis: balsemingen bij de Oude Egyptenaren, offers bij de Oude Grieken aan de liefdesgodin Aphrodite, enzovoort. De Benedictijnenmonniken brachten tijm in de 9e eeuw naar onze contreien.

Naast een heerlijk aroma, heeft tijm ook diverse, geneeskrachtige eigenschappen met dank aan de sterke aanwezigheid van vitamine K en ijzer:

  • Tijm helpt een hoest te bestrijden. Je kunt dit door een thee te zetten met een verhouding van één vierde liter water en 25g tijm en dit een tiental minuten te laten koken (“trekken”). Daarna voeg je wat honing toe om wat vlotter binnen te krijgen en klaar is kees.
  • Tijm zou ook helpen tegen hoofdpijn. Hier is de werkwijze om een vochtige doek in “tijmwater” gedrenkt rond het hoofd te wikkelen.
  • Tijm is ook een bestrijder van bacteriën, wat zowel in de geneeskunde als in de keuken interessant is. Tijm wordt daarom als mondwater gebruikt. In gerechten wordt tijm (samen met basilicum in bv. een dressing) gebruikt als conserveermiddel, bv. in salades.