top 10 kruiden om tot rust te komen

Top 10 kruiden om tot rust te komen

Wat zijn de beste kruiden om tot rust te komen? In dit artikel zetten we op een rijtje. Voor we aan onze tips beginnen geven we eerst mee waarom kruiden ons tot rust brengen. Wel, kruiden zijn samengesteld uit heel wat verschillende bestanddelen die het kruid kruid maken. Die bestanddelen heten inhoudsstoffen. Sommige inhoudsstoffen maken ons rustig. Die inhoudsstoffen, het zijn er drie, zijn:

 • Etherische olie die voor de geur, het aroma van de plant zorgt. Denk aan de geur van lavendel die ons tot rust brengt.
 • Bitterstoffen, met een moeilijk woord alkaloïden: deze zorgen voor een rechtstreeks rustgevend effect op ons zenuwstelsel. Een kruid als Valeriaan heeft veel bitterstoffen.
 • Ten derde: flavanoïden. Die zorgen meestal voor de kleur van het kruid – rood, blauw en geel – maar hebben ook een kalmerende effect. Denk hier aan Sint-Janskruid.

Top 10 kruiden om tot rust te komen

Maar nu, zonder omwegen, de top 10 kruiden om tot rust te komen:

 1. Sint-Janskruid is de nummer 1 op onze lijst. Het werkt kalmerend; aftreksels worden gebruikt tegen onrust en spanning. Het helpt ook tegen slapeloosheid. Sint-Janskruid is bekend als een antidepressivum zonder bijwerkingen.
 2. Kamillethee is eveneens bekend als rustgevend. Niets beter dan een kopje kamillethee voor het slapen gaan voor een goede nachtrust of om stress te verlichten. Stoombaden maken met de plant maken de luchtwegen vrij en ontspannen de huid. Kamille verlicht daarnaast ook vele soorten aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel en misselijkheid.
 3. Valeriaan is zowat het bekendste kruid om de zenuwen te kalmeren. Het helpt bij nervositeit, stress en spanning, maar ook bij slapeloosheid.
 4. Lavendel is rustgevend en heeft een heilzame werking op slapeloosheid. Het volstaat om voor het slapen te gaan een kopje thee te drinken of de slapen van je hooft in te wrijven met een beetje lavendelolie. Ook een druppel etherische olie van lavendel in een verstuiver of op je hoofdkussen helpen zeker om tot rust te komen.
 5. Citroenmelisse is meest bekend voor zijn positieve invloed op de spijsvertering. Minder bekend is dat het ook positief is voor lichaam en geest. Citroenmelisse geeft ontspanning bij verdriet en emoties.
 6. Ben je vermoeid, grieperig, slap, futloos, niet in vorm dus? Dan is rozemarijn – dat bekend staat als een stimulerend en oppeppend kruid – de oplossing. Dit zou komen omdat rozemarijn de bloedsomloop stimuleert. Rozemarijn is dus … goed voor je humeur!
 7. Minder bekend maar ook basilicum (lees hier over de geneeskracht van basilicum) heeft een ontspannende werking en zorgt voor een positief effect op stress, angst en algemene spanning.
 8. Tijm is goed voor het denkvermogen en werkt oppeppend. Vooral bij angsten en spanning is tijm aangewezen.
 9. Meidoorn heeft een rustgevend effect. In verschillende dierstudies is aangetoond dat extracten van de bloemen en bladeren van meidoorn kalmerende en angstremmende effecten hebben. Van oudsher wordt meidoorn aanbevolen bij angst en prikkelbaarheid.
 10. Hop tenslotte werkt kalmerend en bevordert ook de spijsvertering. Het is natuurlijk een gekend bestanddeel van bier, maar door de alcohol zal bier eerder stimulerend. We raden een kopje thee aan voor het slapengaan.

Interesse om deze kruiden te gaan gebruiken om tot rust te komen? Informeer je dan goed, eventueel in samenspraak met een dokter. Sommige kruiden interfereren met geneesmiddelen en in bepaalde situaties – voorbeeld zwangerschap – ben je best voorzichtig.

Vergelijkbare berichten