Menu Sluiten

Valentijn special: liefdeskruiden

valentijnLiefdeskruiden: er is geen betere timing om hier iets over te schrijven dan vandaag. We zijn immers op 2 dagen van Valentijn. Stel: je wilt je geliefde in vuur en vlam zetten en zoekt wat magische kruiden die voor wat “ondersteuning” kunnen zorgen. Welke magische kruiden – liefdeskruiden – garanderen een avond vol liefde? Ontdek het hieronder…

Oorsprong van Valentijn

Eerst nog iets over Valentijn zelf. Waarom vieren we in godsnaam op 14 februari het feest van de liefde? 14 februari is het patroonsfeest van de Heilige Valentinus. De man leefde in de derde eeuw na Christus in het Oude Rome. Hij stond bekend voor zijn goede daden. Zodoende inspireerde hij de mensen rond hem om zich te bekeren tot het Christendom. De toenmalige keizer Claudius II kon dat maar matig appreciëren. Het koste de Heilige Valentinus zijn hoofd … en bijgevolg zijn leven op 14 februari 270. Er wordt gezegd dat Valentinus in het geheim ook jonge koppels trouwde. Op deze manier werd zijn patroonsfeest geleidelijk aan het feest van de Liefde. Vooral vanuit Engeland zou deze feestdag naar onze streken overgewaaid zijn.

Liefdeskruiden

… maar we zouden het over liefdeskruiden hebben. Hier gaan we in de vorm van een zevenstappenplan!

korianderStap 1: koriander

Koriander staat bekend als een kruid dat zorgt voor liefde, gezondheid, onsterfelijkheid, en bescherming. Volgens de overlevering dien je verse koriander met een lint boven je deur te hangen. Dit zou voorspoed en liefde brengen. In de dagen voor Valentijn, hang je dus koriander op om de Geesten gunstig te stemmen.

Stap 2: lavendel

Ook lavendel is een liefdeskruid, omwille van de zoete geur. Deze is zeer rustgevend. Je kunt lavendel ook eten. De bladeren worden vooral gebruikt in salades, terwijl de bloemetjes geschikter zijn voor zoete gerechten. Dé tip is volgens ons echter om een lekker warm bad te voorzien voor je geliefde met lavendelblaadjes in wanneer hij of zij van zijn of haar werk komt. Een jazzy muziekje erbij. Voel je het Valentijngevoel al komen?

Stap 3: jeneverbes

Na het verkwikkende bad gaat een perfecte avond verder met een exquis aperitiefje. Stap 3 dus van ons romantisch stappenplan. Wat dacht u van gin tonic met jeneverbessen? Zie bijvoorbeeld dit recept. Jeneverbes is een klassieker als ingrediënt in liefdesmengsels. De bessen helpen om de mannelijke potentie op te peppen. En het is nog lekker ook.

Stap 4: basilicum

In de klassieke oudheid werden er aan basilicum magische krachten toegeschreven, het stond bekend als liefdesdrank en tovermiddel. Wat dacht u daarom van een klassiek aperitiefhapje met kersttomaat, mozzarella en een basilicumblaadje? Zo zitten we al een stuk in de Italiaanse sfeer en zetten we de toon voor de avond.

Stap 5: rozemarijn

liefdeskruid rozemarijn

Één van onze favorieten! Rozemarijn heeft als kruid één van de mooiste namen en ook een zeer lekker aroma. De liefde begint dààr al. Dat is niet alles: rozemarijn heeft ook een oppeppend en een stimulerend effect. Het is goed voor je humeur! Dus: lekker Italiaans eten, waar rozemarijn een bevoorrecht ingrediënt is. Jullie zullen van tafel stappen vol energie en in een opperbeste stemming. Strak plan!

Stap 6: kaneel

In het dessert van onze Valentijnmaal moet zéker kaneel zitten. Vroeger werd kaneel gedragen in een amulet om meer passie in de liefde te brengen. Het zou als ingrediënt ook vuur en passie aanwakkeren als afrodisiacum. Kaneelijs met gebakken appel om indruk te maken op je geliefde? De appel is trouwens een oud liefdessymbool; denk aan Adam en Eva. Dit fruit staat al door vele eeuwen heen symbool voor liefde, passie, onsterfelijkheid en vruchtbaarheid.

Stap 7: kamille

Kamille staat voor affectie en liefde. Als geneeskrachtig kruid geeft het een rustgevend effect (zie deze bijdrage). Wat dacht u van een kamillethee na het eten, net voor het slapengaan? Een laatste liefdeskruid zo voor het naar bed gaan?

Liefde is…

… een geurig kruid volgens het ene spreekwoord. Het andere spreekwoord zegt dat tegen liefde geen kruid gewassen is. Zou het? Wanneer je bovenstaande moeite doet voor je geliefde, kan je avond volgens ons alleen maar slagen. Zowel de kruiden als de moeite die je erin gestoken hebt, kunnen toch niet anders dan oneindige appreciatie … en liefde opleveren? Fijne Valentijn!