Vanaf half februari: peterselie zaaien

Vanaf half februari: peterselie zaaien

Vanaf half februari: peterselie zaaienDe winter is nog even in het land, dus buiten is voorlopig nog weinig te doen in de kruidentuin. Wie het echter voelt kriebelen in de vingers, kan al starten met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Het eerste klusje van het jaar is traditiegetrouw peterselie zaaien. Daar kun je mee beginnen vanaf februari.

Hoe peterselie zaaien?

Wil je het nu peterselie zaaien, doe je het best “onder glas”: op de vensterbank of in de serre. De ideale kiemtemperatuur van peterselie is 15 à 20 graden. Het duurt tot 2 weken voor je de eerste zaailingen bovengronds zult zien verschijnen. Wij kweken een tiental plantjes op in kleine plastiek potjes gevuld met teelaarde. Een viertal zaadjes per potje is normaal genoeg om de zaailingen te zien verschijnen en een gezond kruid op te kweken. Medio maart kun je dan de peterselie uitplanten in je kruidentuin.

Peterselie is een inheemse plant, die een rustige niet al te zonovergoten plaats verkiest (“half schaduw”). Bij teveel zonlicht gaat peterselie geel kleuren. In droge periodes geef je best wat extra water. Peterselie is een tweejarige plant: als het niet te streng vriest, kun je er tot in het voorjaar van eten. Wanneer het in jaar 2 lente wordt, gaat peterselie in bloei en sterft dan af.

Meer weten?

Vergelijkbare berichten