Wanneer je in de winter je eigen kruiden wilt blijven gebruiken, kun je ze best drogen. Niet alle kruiden zijn immers winterhard, de meeste zelfs niet. De ideale temperatuur om kruiden te drogen is 38 graden. Binnenshuis is het moeilijk om deze temperatuur te bereiken, een oven kan dan weer te warm zijn. Een voedseldroger is een goed alternatief: we zetten de belangrijkste eigenschappen voor jou op een rijtje die ze moeten hebben om kruiden op een kwalitatieve manier te drogen.
Wanneer kruiden drogen?
Meestal drogen we onze kruiden in de herfst: we oogsten en drogen ze dus net voor de winter valt en het groen afsterft. Eigenlijk is het nog net iets beter ze in de lente te drogen. Voor de kruiden bloemen, hebben ze het meeste aroma. Wanneer je ze dan echt gaat gebruiken, ben je al gauw een half jaar later. Het aroma dat je wint door ze in de lente te drogen, verlies je mogelijk doordat ze in de herfst al zes maanden oud zijn.
Wat moet een voedseldroger voor kruiden kunnen?
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:
- De ideale droogtemperatuur is tussen 35 en 39 graden (wij houden het op 38°). Bij hogere temperaturen gaat de geneeskracht van kruiden verloren. Je voedseldroger moet dus kunnen ingesteld worden op deze temperature,.
- Het rooster: gedroogde kruiden riskeren door het rooster vallen. Check welke oplossing de voedseldroger hiervoor heeft. Idealerwijze voorziet de machine een droogmatje of toch minimum een zeer fijnmazig rooster. Desnoods leg je een neteldoek, maar beter is dat de machine zelf een oplossing voorziet zoals dus een droogmatje.
- Timer: meeste kruiden moeten 4 à 6 uur drogen. Het is gemakkelijk als je dit machinaal kunt instellen.
- Horizontale luchtverplaatsing voor een beter behoud van de smaken. Je zoekt dus naar een horizontale droger.
Andere zaken waar je mogelijk belang aan hecht, maar die geen impact hebben op de kwaliteit van het drogen:
- Digitaal scherm (al dan niet met led) in plaats van draagknoppen e.d.
- Meerdere droogniveaus om meer kruiden (of andere producten) tegelijkertijd te kunnen drogen. Hangt meestal ook samen met de capaciteit van het toestel.
- Geluidsarme ventilatie.
Wat zijn nu de beste voedseldrogers om kruiden te drogen?
Volgende toestellen voldoen aan onze selectiecriteria:
1) Vita5 Nobel S Voedseldroger:
2) TurboTronic FD14D Digitale Voedseldroger:
3) TurboTronic FD14 Voedseldroger:
Zijn deze toestellen even goed? De Vita5 is kwalitatiever afgewerkt en robuuster, vandaar ook de duurdere prijs. De TurboTronic FD14D is digitaal, terwijl de TurboTronic FD14 met draaiknoppen werkt. Alle drie echter voldoen ze aan onze criteria en daarom suggereren we ze.
Lijst van kruiden die kunnen gedroogd worden
Kruiden met stevige stengels en blaadjes drogen het makkelijkst. Ze behouden lang hun smaak, aroma, kleur en vorm:
- koriander
- laurier
- munt
- oregano
- rozemarijn
- salie
- tijm
Kruiden die je zowel kunt drogen als invriezen:
- bonenkruid
- citroenmelisse
- dille
- dragon
- kervel
- majoraan
Kruiden met grote sappige blaadjes kun je beter invriezen:
- basilicum
- bieslook
- munt
- peterselie
Extra tips
- Leg kruiden nooit in het zonlicht. Het licht en de eraan verbonden warmte verbleekt de kleuren en is nefast voor het aroma.
- Nattere kruiden bovenaan, de drogere onderaan. De warmte gaat naar boven. Dep de natte kruiden zoveel mogelijk droog.
- Bewaar je gedroogde kruiden in luchtdichte dozen in een droge donkere plek. Zonlicht zal de kleur bleken en de smaak verminderen.