Ga naar de inhoud
Ginkgo biloba

Wat is Ginkgo biloba?

Eerder al gehoord van de Ginkgo biloba? De Ginkgo biloba, ook bekend als Ginkgo, is een japanse notenboom, tempelboom of eendenvoetboom. Het is een boom uit de familie van de Ginkgoaceae die oorspronkelijk uit China komt, maar die niet meer in het wild wordt aangetroffen. De plant wordt beschouwd als een levend fossiel, omdat het de enige overgebleven soort is van zowel het geslacht Ginkgo als de familie Ginkgoaceae.

De gezondheidsvoordelen van Ginkgo biloba

Voor je lichamelijke gezondheid biedt Ginkgo biloba talrijke voordelen. De meeste van deze voordelen werden aangetoond via resultaten van verschillende studies die beweren dat Ginkgo een positief effect heeft op je gezondheid en welzijn.

Gezondheid van de hersenen

Verschillende studies over de effecten van Ginkgo biloba op de verouderingsgerelateerde achteruitgang van de gezondheid van de hersenen leverden verschillende resultaten op. Tijdens een studie naar de ziekte van Alzheimer, vasculaire of gemengde dementie, bleek dat bij een gebruik van het gestandaardiseerde Ginkgo biloba extract Egb 761, dat een effectiever resultaat met zich meebracht dan met een placebo.

Verhoogde bloeddoorstroming

Ginkgo verbetert ook de bloedcirculatie bij ouderen. De extracten verhogen de bloedcirculatie in de handen, benen en hersenen. Het geheugen en de concentratie nemen toe naarmate de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert. Onderzoekers ontdekten een toename van stikstofmonoxide in de bloedbaan met 12%, waardoor de bloedvaten zich verwijden. Dat is positief voor de bloedtoevoer naar de hersenen.

De Neurotransmitters in het brein

Er bestaat geen meetbaar effect op het geheugen en executieve bronnen, maar er is wel zekerheid dat de Ginkgo de mentale prestatie en het welzijn verhoogt. Uit een dierenonderzoek is gebleken dat Ginkgo de symptonen van angst vermindert. Dat komt vooral door het antioxidanteffect. Ook bij een onderzoek op de mens is er bij de angstsymptomen een daling van 45% waargenomen.

Gezondheid van de ogen

Ginkgo biloba heeft een positief effect bij de behandeling van glaucoom en andere oogziekten. Er is aangetoond dat het de progressie van de netvliesgeneratie vertraagt en dat het het kleurenzicht verbetert bij patiënten met diabetische retinopathie. Verder verbetert Ginkgo biloba de doorbloeding en is het rijk aan natuurlijke antioxiderende eigenschappen.

Rijk aan antioxidanten

Door het hoge gehalte aan antioxidanten is Ginkgo biloba uiterst heilzaam in de strijd tegen celveroudering. Vrije radicalen of beter gezegd reactieve deeltjes die door het lichaam vrijkomen bij normale stofwisselingsprocessen, worden ook tegengegaan door antioxidanten. Vrije radicalen veroorzaken ziekten en beschadigen gezonde weefsels, wat bijdraagt aan veroudering. Deze processen vertragen door antioxidanten.

Hoge bloeddruk

Volgens een studie die werd gepubliceerd in Phytomedicine is het nog te vroeg om vast te stellen of Ginkgo biloba helpt bij de behandeling van hypertensie.

Het kruid bleek in drie andere studies geen bijzonder effect op de bloeddruk te hebben, maar de resultaten in zes van de negen geëvalueerde klinische studies wezen erop dat het hielp om de bloeddruk te verlagen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Ginkgo biloba? Leer hier meer over de effecten, voordelen, dosering en mogelijke bijwerkingen van Ginkgo biloba. Je zal na het lezen van de uitgebreide informatie een beter beeld hebben van wat Ginkgo met je lichaam doet en welke voordelen het biedt. Wil je een gezonder lichaam en geest? Neem dan nu een kijkje!