De termen kruiden en specerijen worden nogal eens door elkaar gehaald. Er is echter wel degelijk een verschil tussen kruiden en specerijen. Wij zetten hieronder één en ander duidelijk op een rijtje.
We beginnen met de gelijkenissen: zowel kruiden als specerijen zijn plantaardig. Gemaakt dus met planten.
Het eerste verschil zit ‘m in de herkomst. Kruiden komen uit gematigde klimaten en zijn groene planten. Denk maar aan peterselie, dille, bieslook, enzovoort. De naam specerijen heeft wat ons betreft al een exotisch kantje. De planten waarmee ze gemaakt zijn, komen inderdaad uit warmere en tropische klimaten. Bij specerijen denken we aan peper, kaneel, saffraan… (zie foto)
Een tweede belangrijke verschil zit ‘m in de structuur. Bij kruiden worden doorgaans de blaadjes, eventueel de stengels gebruikt. Specerijen zijn een fabricaat van àlle bestanddelen van de planten waarmee ze gemaakt zijn. De blaadjes, maar ook de wortels, zaden, peulen, bloemknoppen, meeldraden… Het is weliswaar niet zwart-wit. Koriander wordt aanzien als een kruid, maar de zaadjes ervan worden ook gebruikt.
De Zuiderse keuken is doorgaans wat “pikanter” dan de onze westerse. Datzelfde smaakverschil vinden we dan ook terug tussen kruiden en specerijen. Laatstgenoemde zijn doorgaans wat pittiger dan kruiden. De houdbaarheid van de smaak is ook anders. In het algemeen behouden specerijen langer hun smaak dan kruiden. De reden is dat specerijen in minder mate vermalen of bewerkt worden dan kruiden. Tot slot: vers geplukte kruiden uit de tuin kunnen enorm goed ruiken. Ze zijn op hun best “vers uit de tuin”. Bewaring en bewerking doen helaas afbreuk aan het heerlijke aroma van kruiden. Bij specerijen is dat niet noodzakelijk zo. Pas na bewerking gaan ze ons reukorgaan maximaal prikkelen.
Hoe dan ook: kruiden of specerijen, beiden zijn onmisbaar als smaakmakers in onze keuken!