De dagen worden korter, de temperaturen gaan naar beneden … en verkoudheden en hoest duiken terug op. Snel wordt dan naar een hoestsiroop gegrepen of naar medicijnen zoals Strepsils. Belangrijk om weten: deze kunnen verzachten, maar genezen niet. Ze helpen ook niet beter dan sommige geneeskrachtige kruiden, dus waarom zou je naar synthetische middelen grijpen? Hieronder een overzicht van de beste kruiden tegen hoesten.
Met stip op nummer 1 als hoestkruid: tijm. Tijm lost slijm in de luchtwegen op en stimuleert zo de ademhaling. Het helpt ook hoestbuien te voorkomen en geeft verlichting bij keelpijn. Tijmsiroop maak je heel eenvoudig zelf door 500ml water, 400g suiker en 40g tijm zacht te koken en de tijm goed te laten trekken. De suiker is een natuurlijk bewaarmiddel.
Ook gember is als kruid aangewezen bij keelpijn met hoesten: het kruid werkt ontstekingsremmend en slijmoplossend. Meest aangewezen is een thee van gember, citroen en honing, die alle drie zullen bijdragen tot het genezen van je hoest. Honing werkt verzachtend en antibacterieel; citroen werkt antibacterieel en antiviraal. Ook citroen thee is daarom een aanrader bij hoest.
Munt is eveneens een goed kruid tegen hoesten. Een – bij voorkeur – verse thee kan zeer verkwikkend werken. De thee werkt ontstekingsremmend en is – net als tijm en gember – slijmoplossend. De geneeskracht van munt komt van de menthol die het bevat, een populair ingrediënt in verschillende behandelingen van longaandoeningen.
Eucalyptus maakt – evident – de luchtwegen vrij. Oregano werkt eveneens ontstekingsremmend en slijmoplossend. Weegbree biedt ondersteuning bij irritatie van de slijmvliezen in de longen en in de keel. We focussen altijd op inheemse kruiden, anders was zoethout ook een goede optie geweest.
Eerder al gehoord van de Ginkgo biloba? De Ginkgo biloba, ook bekend als Ginkgo, is…
Korenbloem heet ‘korenbloem’, omdat je haar kunt terugvinden tussen het koren op akkers. Ze staat…
De bosanemoon (“Anemone nemorosa”) is een voorjaarsbloeier die rond deze tijd – in maart en…
De dotterbloem (Caltha Palustris) houdt van natte voeten: vanaf einde maart kun je haar vinden…
Het sneeuwklokje is één van de vroegst bloeiende planten, omdat het uitstekend tegen de kou…
Narcissen zijn vroege voorjaarbloeiers. De narcis is een bolgewas dat overwintert in een ondergrondse bol,…
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait alsook voor analytische en eventueel commerciële doeleinden.