Ga naar de inhoud
Welke kruiden gebruiken bij een verkoudheid?

Welke kruiden gebruiken bij een verkoudheid?

Er zijn verschillende kruiden die traditioneel worden gebruikt om verkoudheidssymptomen te verlichten. We zetten er acht voor jou op een rijtje:

1. Echinacea

Toepassing: echinacea wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Het kan worden ingenomen in de vorm van thee, tinctuur of supplementen. Raadpleeg een gezondheidsprofessional voor de juiste dosering.

2. Gember

Toepassing: gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt gemberthee maken door verse gemberwortel te raspen en het toe te voegen aan heet water. Voeg eventueel honing en citroen toe voor extra smaak en verzachting van de keel.

3. Knoflook

Toepassing: knoflook heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen. Voeg knoflook toe aan soepen, bouillons of neem het in capsulevorm. Het kan ook worden toegevoegd aan voedsel voor extra smaak en gezondheidsvoordelen.

4. Kamille

Toepassing: kamillethee staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van keelpijn en het bevorderen van ontspanning. Drink warme kamillethee met een beetje honing. Lees meer over de geneeskracht van kamille.

5. Pepermunt

Toepassing: pepermunt kan helpen bij het openen van de luchtwegen en het verlichten van verstopte neuzen. Maak pepermuntthee door gedroogde pepermuntblaadjes te gebruiken of voeg enkele druppels pepermuntolie toe aan een kom met heet water en inhaleer de dampen.

6. Salie

Toepassing: saliethee staat bekend om zijn slijmoplossende eigenschappen en kan helpen bij keelpijn en hoest. Gorgelen met saliethee kan ook verzachtend werken voor de keel. Lees meer over salie.

7. Kurkuma

Toepassing: kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Voeg kurkuma toe aan warme melk en drink het voor het slapengaan. Kurkumasupplementen zijn ook beschikbaar, maar raadpleeg eerst een arts.

8. Eucalyptus

Toepassing: eucalyptusolie kan worden toegevoegd aan een stoominhalator of een kom heet water voor inhalatie. Dit kan helpen bij het verlichten van verstopte neuzen en het bevorderen van ademhaling.

Zoals steeds bij kruiden kunnen mensen met bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken beter een arts raadplegen alvorens kruiden te gebruiken. Ook als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere gezondheidsproblemen hebt, ben je best extra voorzichtig.