kruidentuin winter front

Winter in de kruidentuin

Winter in de kruidentuinIn de winter is het rustig in de kruidentuin. Indien de opkuis van je kruidentuin volledig gebeurde in de herfst, rest er buiten nog weinig werk. Gelukkig maar: de dagen zijn kort en de koude temperaturen nodigen niet uit tot veel tuinwerk. Ideaal … om het nieuwe seizoen voor te bereiden.

Winter in de kruidentuin: to do’s

Wat kan er zo al op je to do-lijstje staan:

  • De enige taak buiten is je planten beschermen wanneer de vrieskou ongenadig toeslaat. Dus: als de temperaturen serieus onder 0 zakken, doe je best wat bescherming rond bv. tijm.
  • De winter is ook een uitgelezen moment om al je potten en gereedschap op te kuisen. Hoe properder, hoe minder kans op plagen en ziekten die je oogst het volgende seizoen om zeep kunnen helpen. Terracotta potten en stenen potten kunnen trouwens kapotvriezen bij stevige ijsvorming. Indien je een afdak hebt, zet je ze best een beetje beschut. Alternatief is ze afdekken.
  • De winter is ideaal … om boeken of deze website te lezen over kruiden en de kruidentuin. Bij voorkeur bij je haardvuur. De voorbereiding van het nieuwe seizoen begint immers in de winter. Hoe wil je je tuin inrichten? Welke kruiden ga je zetten? Een goede voorbereiding is de helft van het werk.
  • Wanneer je naar het einde van de winter toe staat te popelen om in gang te schieten.: tijm, peterselie en munt laten toe om vroeg te zaaien (eventueel onder glas). Vanaf februari kun je ermee aan de slag.

Veel succes!

Vergelijkbare berichten