Ga naar de inhoud
Vier milde manieren om verkoudheid te verlichten

Vier milde manieren om verkoudheid te verlichten

Het is winter en voor veel mensen betekent dat een hoop gesnotter. Tegenwoordig liggen er een miljoen oplossingen voor jouw verkoudheid binnen handbereik. We kopen de apotheken graag leeg met allerlei zelfzorgmedicatie. Echter, voor je eigen gezondheid is het beter om het wat milder aan te pakken en de natuur wat meer haar werk te laten doen. Dit zijn vier wat mildere manieren om klachten van verkoudheid te verlichten.

Een zeezoutoplossing

Ga voor een neusspray met zeezoutoplossing, zoals Physiomer, in plaats van een neusspray op basis van xylometazoline. Ja, xylometazoline helpt een stuk langer en sneller, maar het is ontzettend verslavend. Er zijn ontzettend veel mensen wier neusslijmvlies permanent gezwollen is door overmatig gebruik van xylometazoline. Hierdoor kunnen ze niet meer zonder hun neusspray. De werking van een zeezoutoplossing is iets minder spectaculair, maar kan net dat beetje verlichting bieden totdat de natuur het zelf oplost.

Stomen

Stomen is ook een heerlijke manier om wat minder last te hebben van verstopte holtes. Doe wat stoomdruppels of capsules in een teiltje met heet water, dek je hoofd af met bijvoorbeeld een theedoek en ga boven de teil hangen. Door de hete stoom in te ademen kunnen je luchtwegen weer wat vrijer worden. Stoomcapsules met eucalyptus werken het allerkrachtigste. Voor zangers of mensen die vaak last hebben van hun luchtwegen bestaan er ook speciale stoommachines.

Thee

Drink veel thee. Op microniveau is een hete kop thee eigenlijk een soort stoomproces. Het hete water kan je luchtwegen weer wat vrijer maken. Als je veel last hebt van je keel kan thee van verse gember wonderen doen. Ook een klein theelepeltje honing in je thee is een bekend huis-tuin-en-keuken-middeltje om keelklachten gemakkelijk te verzachten.

Eet geen slijmvormende voeding

Wanneer je verkouden bent en last hebt van je verstopte holtes is je slijmproductie vaak een beetje op hol geslagen. We willen niet nog extra slijm produceren, vermijd daarom voedingsmiddelen die de slijmproductie verergeren. Zuivel is de allergrootste boosdoener. Probeer melk, yoghurt, roomijs, kaas en chocolade zoveel mogelijk te vermijden. Andere eiwitrijke producten zoals vlees en peulvruchten kunnen ook de slijmproductie op gang brengen. Je moet echter wel genoeg eiwitten binnen krijgen, want als je niet goed eet wordt je al helemaal niet beter. Een dieet bestaande uit veel fruit, groente en scherpe kruiden kan je luchtwegen juist een hoop goeds doen. Zeker van chilipeper kan de boel weer goed open gaan staan.