Ga naar de inhoud

Kruidenthee: lekkere recepten

kruidentheeEen kruidenthee is wellicht de meest bekende en gebruikte kruidenbereiding. Je kunt kruidenthee maken met verse of met gedroogde kruiden. Beide hebben zowel voordelen als nadelen. Verse kruiden bevatten nog alle actieve bestanddelen. Omdat ze echter rijk zijn aan water, geven ze die iets moeilijker vrij. Droge kruiden nemen gemakkelijker water op, maar door het drogen zijn ze net iets minder – maar nog steeds meer dan voldoende – krachtig.

Tips om kruidenthee te maken

We geven volgende tips mee:

  • Als je werkt met gedroogde kruiden, probeer deze dan zo intact mogelijk te bewaren. Verkruimel ze pas net voor je het hete water erover giet.
  • Giet geen kokend water over de kruiden, maar laat – na het koken – heel even afkoelen. Dan  blijven de positieve effecten van de thee maximaal.
  • Qua hoeveelheid: een correcte dosering is een 1 koffielepeltje gedroogd kruid op 1 tas water. Voor verse kruiden moet je 2 koffielepeltjes per tas nemen.
  • De thee moet een tiental minuten afgedekt trekken.
  • Honing mag je nooit toevoegen aan heet water, want anders verliest deze alle geneeskrachtig eigenschappen. Wacht tot de thee onder de 40° zit.

Thee

De lijst (voorlopig nog kort, maar wordt geleidelijk aan aangevuld):

  • Berkenbladthee (gebruik dus het blad ;-)): basisrecept hierboven volgen. Werkt bloedzuiverend en voorkomt nierstenen.
  • Brandnetelthee: volgt het basisrecept. Superfood. Enige honing is allicht aangewezen anders is het een vrij bittere thee.
  • Kamillethee: volg het basisrecept: Bevordert de spijsvertering, werkt kalmerend op maag- en darmstelsel.
  • Kruidenthee met gember, citroen en honing. Uitstekend bij keelpijn!
  • Verse muntthee: bevordert o.a. de spijsvertering.

Als je op zoek bent naar de geneeskrachtige eigenschappen van de kruiden, kun je een kijkje nemen op onze pagina rond kruidengeneeskunde.