De wilde cichorei (Latijn: Cichorium intybus) is de stamvader van andijvie en witloof. Het kruid werd al meer dan tweeduizend jaar geleden in Egypte gegeten en was ook bekend bij de Grieken en Romeinen. In België en Nederland vind je dit kruid met mooie paars tot hemelsblauwe bloemen langs bermen, wegen en open plaatsen, vandaar zijn bijnaam “wegenwachter”.
Tijdens de Tweede Oorlog werden de wortels van deze plant gedroogd, gemalen en als surrogaat voor koffie gebruikt. Pure “koffie” van cichorei is vrij bitter, maar gemengd met echte koffie is het een goede combinatie die bovendien de neveneffecten van koffie – zoals slapeloosheid – afremt. Het blad van wilde cichorei is net zoals het blad van paardenbloemen geschikt om toe te voegen in salades, bij voorkeur in het voorjaar wanneer het mals en fris is. Wilde cichorei zorgt voor een bittere toets.
De geneeskracht van wilde cichorei
Wat zijn nu de geneeskrachtige eigenschappen van wilde cichorei? We zetten ze voor jou op een rijtje:
- Kruid, bloemen en thee met stukjes gedroogde wortel wekken de eetlust op en zuiveren het bloed.
- Wilde cichorei helpt ook preventief tegen aderverkalking, reumatiek, jicht en leveraandoeningen.
- Cichorei heeft een licht opwekkend en laxerend effect.
Meer lezen
Wil je meer weten over de geneeskracht van kruiden? Dan interesseren volgende artikels je misschien: