Ga naar de inhoud

Peterselie als geneeskrachtig kruid

Peterselie als geneeskrachtig kruidWe zijn altijd fan geweest van peterselie in onze keuken. In vele gerechten – sla, wortels, tongfilets om er maar een paar op te noemen – is peterselie als keukenkruid één van dé absolute smaakmakers. Het kruid is echter al veel langer bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen dan om zijn gebruik in de keuken! Wist u trouwens dat Popeye het eigenlijk verkeerd voor had? Om ijzeren spieren te krijgen had hij peterselie moeten eten i.p.v. spinazie. Peterselie bevat immers véél meer ijzer dan spinazie.

Terug naar de essentie: wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van peterselie? We zetten ze even op een rijtje:

  • Peterselie is een antioxidant (= een verzamelnaam voor vitamines die onze cellen beschermen tegen veroudering). Het werkt zo preventief voor kanker, in het bijzonder voor borstkanker.
  • Net omdat peterselie boordevol ijzer zit, geneest het bloedarmoede. Het stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en helpt het bloed te zuiveren. Het lost ook cholesterol op en maakt de bloedvaten sterker.
  • Peterselie helpt tegen oorontstekingen en doofheid, maar is ook geschikt voor mondverzorging (losse tanden en onwelriekende adem).
  • Peterselie zuiverend voor de nieren (en voorkomt zo nierstenen) en bevordert de spijsvertering.

Enfin, peterselie is dus lekker en voedzaam … maar ook geneeskrachtig.