Ga naar de inhoud
Verticale kruidentuin

Verticale kruidentuin: slim gebruik van de ruimte in jouw tuin of balkon

Of je nu in een appartement woont of een knusse stadswoning hebt, een verticale kruidentuin is de perfecte oplossing om ruimte te besparen en toch je eigen kruiden te kweken. Deze is bovendien niet alleen praktisch, maar ook decoratief. Je kunt verschillende soorten kruiden zoals basilicum, munt, peterselie en tijm planten en ze laten groeien aan de muur of op een speciaal daarvoor ontworpen structuur. De verticale opstelling zorgt ervoor dat elk kruid voldoende zonlicht krijgt en voorkomt dat de planten elkaar in de weg zitten.

Welke kruiden in de verticale kruidentuin?

Dit zijn de kruiden die het meest geschikt zijn om verticaal te kweken (* = top):

Het zijn allemaal sterke groeiers. Basilicum is het moeilijkste kruid: naast voldoende water zal dit kruid ook voldoende warmte willen. De beschutte opstelling tegen een muur zal basilicum zeker ten goede komen. Er zijn een aantal kruiden die best niet naast elkaar staan: deze vind je in dit artikel (“starten met een kruidentuin”).

We suggereren het systeem van mijnverticaletuin.nl: duurzaam, met ingebouwd irrigatiesysteem en gemakkelijk monteerbaar.

Hoe begin je eraan?

We loodsen je door de verschillende stappen om een goede verticale kruidentuin aan te leggen:

  1. Kies een goede plaats. Gezien je de tuin ergens zal moeten ophangen, zoeken we een muur of schutting. Kruiden hebben graag zonlicht, dus een donker hoekje van de tuin met nauwelijks licht is ongeschikt.
  2. Kies een systeem voor je verticale kruidentuin dat je aan je muur of schutting zult hangen. We suggereren het systeem van mijnverticaletuin.nl: duurzaam, met ingebouwd irrigatiesysteem en gemakkelijk monteerbaar. Het is bovendien modulair en kan dus gemakkelijk uitgebreid worden eens je de smaak te pakken hebt.
  3. Eens bevestigd heb je potgrond nodig: hier suggereren we de speciale potgrond voor kruiden die je in gespecialiseerde centra vindt. Je hebt uiteraard ook de bloempotten en de kruiden nodig.

Wat zijn nu de voordelen?

Een verticale kruidentuin heeft volgende voordelen:

  • Bespaart ruimte en is ideaal voor op het balkon van je appartement.
  • Zo heb je uiteraard verse kruiden.
  • Gezien je kruidentuin in de hoogte is, is hij minder vatbaar voor ongedierte.
  • Bij een systeem met geïntegreerd waterreservoir met druppeltechniek houd je vochtigheid gemakkelijk op peil.