Ga naar de inhoud

Waarom er vaak gember in groentesapjes zit

Gember is misschien wel de meest gebruikte specerij ter wereld. Grappig feitje is dat niet bekend is waar gember oorspronkelijk precies vandaan komt. Bekend is dat het in India en China al decennia lang in de geneeskunde wordt gebruikt en deze specerij een lange geschiedenis kent. Vermoed wordt dat gember oorspronkelijk uit Zuidoost Azië komt.

Gember is al eeuwenlang het meest verhandelde kruid is. Dit dankzij de vele toepassingen van gember in allerlei keukens en om haar medicinale toepassingen. De laatste jaren zijn steeds meer mensen gember ook gaan gebruiken vanwege de gezondheidsvoordelen die dit bijzondere kruid te bieden heeft.

Gezondheidsvoordeel 1: zet rem op inflammatie

Inflammatie zijn de laaggradige ontstekingen in ons lichaam. Deze zijn een reactie op beschadigingen en irritaties die veroorzaakt worden door wondjes, virussen, bacteriën en schimmels. In combinatie met een voedingspatroon wat hoog is in suikers en geraffineerde koolhydraten en laag in gezonde vetzuren kan de inflammatie chronisch worden. Dit verhoogt het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

In gember zit het stofje gingerol. Veel van de gezondheidsvoordelen van gember zijn te danken aan deze bioactieve component. Gingerol heeft een uitzonderlijk sterke anti-inflammatie werking en helpt inflammatie onder controle te houden. Hiermee wordt het risico op chronische ziekten lager.

Gezondheidsvoordeel 2: goed voor de insulinegevoeligheid

Mensen met diabetes type 2 hebben een verminderde insulinegevoeligheid. Het lichaam reageert niet meer adequaat op insuline waardoor glucose niet goed opgenomen wordt uit het bloed. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog en kunnen organen en zenuwen beschadigen.

Gember verbetert de gevoeligheid voor insuline. Bij gezonde mensen helpt dit bij het voorkomen van diabetes type 2. Bij mensen met diabetes type 2 helpt dit bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Een goede insulinegevoeligheid is tevens belangrijk voor mensen die willen afvallen. Insuline is een hormoon wat zorgt voor het vasthouden van vet. Hoe minder insuline nodig is om glucose op te kunnen nemen hoe gunstiger dit is.

Gezondheidsvoordeel 3: goed tegen misselijkheid

Een oude en beproefde toepassing van gember is het bestrijden van misselijkheid en overgeven. Het helpt tegen reisziekte, misselijkheid door chemo, ochtendmisselijkheid. Gember vermindert tevens de heftigheid van zwangerschapsmisselijkheid, zonder dat dit nadelige of gevaarlijke bijwerkingen heeft.

Wil je gember gebruiken bij reisziekte dan kan je gemberthee drinken voor je vertrek en eventueel tijdens de reis.

Gezondheidsvoordeel 4: goed tegen menstruatiepijn

Een andere beproefde toepassing van gember is het verlichten van menstruatiepijn. Uit onderzoek bleek dat gemberpoeder supplementen net zo goed waren tegen de pijn als Ibuprofen (bron).

Gezondheidsvoordeel 5: goed voor het cholesterol

Gember helpt bij het verlagen van het LDL en VLDL cholesterol. Dit zijn de kleine cholesterol deeltjes die bekend staan als het slechte cholesterol.

Gezondheidsvoordeel 6: goed voor het ontgiften van het lichaam

Gember zou ook helpen bij het ontgiften van het lichaam. Om deze reden wordt vaak gebruik gemaakt van gember in detoxkuren.

Groentesap

Groentesappen zijn de laatste trend op het gebied van gezondheid. Ze worden gedronken door mensen die een optimale gezondheid nastreven en door mensen die weinig tijd hebben om gezond te eten. Groentesappen zijn superieur ten opzichte van vruchtensappen. Ze bevatten meer mineralen en spoorelementen en zijn gelijkwaardig wat betreft vitaminen en antioxidanten.

Groentesappen worden gemaakt van het pure, onverdunde vocht uit groenten. Voor een flesje groentesap van 180 ml wordt 250 gram groente gebruikt. Met een paar slokken krijg je dus een enorme hoeveel voedingsstoffen binnen.

Groentesappen bestaan altijd uit een mix van verschillende groentesoorten. Dit wordt gedaan om verschillende redenen. Een belangrijke reden is het verbeteren van de smaak. Het pure sap van de meeste groentesoorten is niet echt lekker te noemen. Maar door slim verschillende groentesoorten met elkaar te mengen ontstaat er een sapje wat goed van smaak is. Andere reden voor het mengen van verschillende groentesappen heeft te maken met de gezondheid. Iedere groentesoort bevat zo zijn eigen unieke samenstelling wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Door verschillende groentesoorten met elkaar te mengen krijg je een sapje wat een breed spectrum aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen bevat.

Groentesappen zijn zo gezond omdat ze veel voedingsstoffen bevatten die goed opneembaar zijn. Deze voedingsstoffen zijn zo goed opneembaar omdat ze in vloeibare vorm aan het lichaam worden aangeboden. Zelfs voor mensen met spijsverteringsproblemen zijn alle voedingsstoffen goed op te nemen, omdat er geen voedsel verteerd hoeft te worden om toegang te krijgen tot de voedingsstoffen.

Groentesappen bevatten tevens meer vitaminen, antioxidanten en andere bioactieve stoffen dan vergelijkbare hoeveelheden gekookte groenten. Dit komt omdat veel vitaminen, antioxidanten en bioactieve stoffen verloren gaan door verhitting. Een deel van de vitaminen lost bovendien op in het kookwater.

Om de gezondheidseffecten van groentesap verder te verbeteren worden er soms ook superfoods aan toegevoegd. Eén superfood wat je in bijna alle groentesappen terug ziet is gember (bron). Gember wordt aan groentesappen toegevoegd vanwege de anti-inflammatie werking en de detox-eigenschappen.

Mooi meegenomen is de smaak van gember. Het zorgt voor een beetje pit in de groentesapjes en het maskeert het bittere van bepaalde groentesoorten. Hierdoor zijn groentesapjes aangenamer van smaak.

Een ander kruid wat je ook wel terug ziet in groentesapjes is kurkuma. Kurkuma komt uit dezelfde familie als gember. Kurkuma staat bekend om haar sterke ontstekingsremmende werking en bevat de sterkste antioxidanten uit moeder natuur.