texmex kruiden

Wat zijn Tex Mex kruiden?

Tex Mex kruidenWe krijgen regelmatig de vraag naar informatie over Tex Mex kruiden. Wat is het precies? Hoe maakt je zelf zo’n kruidenmix? Eerst even situeren: Tex staat voor Texas en Mex staat voor Mexico. Tex Mex refereert naar een keuken die ontstond in het grensgebied tussen de Verenigde Staten (i.e. de staat Texas) en Mexico. Zie de kaart hiernaast (rood omcirkeld). Daar waar ene Donald Trump een muur wil bouwen, juist.

Denk aan tortilla, salsa, guacamole, chili con carne… Voilà, dat is dux Tex Mex. Deze bijdrage van Libelle geeft wat achtergrond bij de Tex Mex keuken. Nog een constante in de Tex Mex-keuken: pikante gerechten! Chilipepers, zwarte peper, cayennepeper… het zijn populaire kruiden in de Tex Mex keuken.

Tex Mex kruiden

Zelf een kruidenmix maken die thuishoort in de Tex Mex keuken is helemaal niet zo moeilijk. Volg het recept hieronder en in een mum van tijd heb je je eigen creatie.

Wat hebben we nodig:

  • Peper en zout: als basis van quasi elke kruidenmix.
  • Komijn: geeft de typische toets aan chile con carne. De ietwat zoete, aardse smaak.
  • Paprikapoeder: naast komijn de basis van deze kruidenmix. Wij gaan voor de milde, zoetige variant die aansluit bij komijn.
  • Knoflookpoeder (behalve als je voor verse knoflook gaat): de zoete en intense smaak ervan is een ideale combinatie met komijn en paprikapoeder.
  • Gemalen chilipoeder: uiteraard afhankelijk van je appetijt voor pikant. Indien liever niet te pittig, best zuinig mee omspringen.

Verhouding: 4/10 komijn, 3/10 paprikapoeder, 2/10 knoflook en 1/10 chili. Aanvullen met peper en zout dus.

Smakelijk!

Vergelijkbare berichten