Ga naar de inhoud

De geneeskracht van knoflook

knoflook als geneeskrachtig kruidKnoflook (“allium sativum”) staat al meer dan 5000 jaar bekend als een geneeskrachtig kruid én smaakmaker in de keuken. De Oude Egyptenaren – niet gespeend van enig opportunisme – gaven het aan hun slaven om hun fit te houden. Knoflook was er ook een heilige plant waarvan men dacht dat ze goddelijke krachten had. Ook de Romeinen consumeerde knoflook als stimulerend middel. Oorspronkelijk is knoflook afkomstig van Centraal-Azië, maar het verspreidde zich al snel over de hele wereld.

Knoflook gedijt in minder warme klimaten, maar dan is de smaak minder optimaal. Look kan gecombineerd worden met quasi alle gerechten, behalve met nagerechten. Subtiel gebruikt versterkt knoflook de smaak van andere ingrediënten. Indien te dominant kan knoflook zeer aanwezig zijn, tijdens … en na het eten ;-). Knoflook is één van dé allergezondste kruiden. Van dezelfde familie zijn o.a. ajuin, prei en sjalot.

Knoflook als geneeskrachtig kruid

Knoflook als geneeskrachtig kruid is aangewezen bij volgende kwalen:

  • Hart- en vaatziekten: het cholesterolgehalte in het bloed gaat omlaag dankzij knoflook en doorbloeding in de aders verbetert. Het verlaagt ook de bloeddruk.
  • Knoflook is een natuurlijk antibioticum. Het versterkt het immuunsysteem en heeft ook een antibacteriële werking. Het is ook schimmelwerend en is een antiviraal middel. Omwille van deze laatste eigenschap is het een goed preventief middel tegen longontsteking.
  • Omwille van de antibacteriële eigenschappen mag knoflook ook rechtstreeks als ontsmetting op geïnfecteerde plekken of wonden aangebracht worden.
  • Knoflook heeft ook een cosmetisch gebruik: dankzij de zuiverende werking helpt het tegen acné.
  • Knoflook zou tenslotte ook kanker-bestrijdende bestanddelen bevatten.

Tips

We geven volgende tips mee:

  • Niets boven … verse knoflook. Gekookt of gebraden verliest knoflook 90% van zijn geneeskrachtige eigenschappen.
  • Heb je het niet zo voor die penetrante knoflookgeur? Eet peterselie samen met knoflook. De peterselie zou het aroma van de look enigszins neutraliseren.
  • Bieslook en Chinese bieslook zijn zeer lekker … maar hebben geen geneeskrachtige eigenschappen.
  • Knoflook in de tuin houdt luizen weg die het ook niet hebben voor de sterke geur ervan.
Geïnteresseerd in geneeskrachtige kruiden?

Ontdek onze pagina over geneeskrachtige kruiden met:

Leestips