Ga naar de inhoud

Brandnetel als geneeskrachtig kruid

Brandnetel als geneeskrachtig kruidBrandnetels: niet meteen onze favorieten, gezien de venijnige jeuk die ze kunnen veroorzaken. Die jeuk wordt veroorzaakt door mierenzuur die vrijkomt bij de aanraking van de zogeheten “brandharen”. Daarenboven zijn brandnetels vrij invasief, wat hen het predikaat onkruid oplevert. Zonde, want brandnetels zijn een zegen voor onze gezondheid. Voor de mooiste dagvlinders in onze streken vormen brandnetels zowat de belangrijkste voedselbron.

Consumptie

Brandnetels zijn niet meteen een courant keukenkruid. Brandnetelsoep (ontdek hier ons recept!) of brandnetelthee komen af en toe op tafel, maar voor het overige kent de brandnetel zo goed als geen gebruik in de keuken. Nochtans zit het af en toe in ons eten onder de code E140. Die code wordt toegekend aan de stof chlorofyl, die als groene kleurstof aan voedsel of medicijnen wordt toegevoegd.

Brandnetel is dus een kruid met sterke geneeskrachtige eigenschappen. Het medicinaal gebruik gaat terug tot bij de Romeinen. Zij sloegen met brandnetels op ontstoken gewrichten om de ontsteking te genezen. Brandnetels danken hun geneeskrachten aan de overvloedige aanwezigheid van mineralen, vitamines, magnesium en ijzers. Op die manier hebben ze een versterkende invloed op ons hele lichaam. Geen voedingssupplementen nodig!

Brandnetel als geneeskrachtig kruid

We zetten de geneeskrachtige eigenschappen van brandnetels op een rijtje:

  • Brandnetels hebben een anti-allergische werking: tegen hooikoorts, huisstofmijtallergie, neusslijmvliesontsteking, enzovoort.
  • Daarnaast werken brandnetels ook bloedzuiverend en bloedstelpend. Ze helpen ook bij bloedarmoede.
  • Botdichtheid: bepaalde eigenschappen gaan osteoporose en broze nagels tegen zoals bij de ajuin.
  • Spijsvertering: brandnetels bevorderen de spijtvertering en verhelpen zo allerlei ongemakken die hiermee te maken hebben.
  • Vochtafdrijvend en slijmoplossend: daarmee is het eten van de wortel een remedie tegen plasproblemen, vnl. bij mannen.
  • Brandnetelthee helpt tegen artritis, reuma of jicht. Bij zware aandoeningen zou de methode van de Romeinen (hierboven beschreven) heilzaam zijn.
  • Een afkooksel van brandnetel zou helpen tegen roos en haaruitval.

Tip: eet brandnetels best in het voorjaar, want dan zijn ze maximaal rijk aan proteïnen.