Powerfood dat je gratis in elke tuin vindt, zelfs als je geen groene vingers hebt? Het bestaat! We hebben het over brandnetels. We zien ze in het algemeen niet zo graag in onze tuin opduiken. Bovendien zorgen ze voor een brandende jeuk wanneer je je “netelt”. Brandnetels zijn echter supergezond en zitten boordevol geneeskrachtige eigenschappen. Waarom dan eens geen brandnetelsoep proberen? Bovendien brengen we deze op smaak met o.a. peterselie en tijm, nog twee absolute topkruiden die voor je gezondheid zorgen.
Voor je je tuin of de buurt in trekt op zoek naar brandnetels. Zorg ervoor dat je geen plasplaats voor honden uitkiest of een plak waar je vorig jaar vergif gespoten hebt op brandnetels. Zowel qua gezondheid als qua appreciatie van je brandnetelsoep is dat een mooie aanrader.
Brandnetels zijn het lekkerst in het voorjaar. Dan zijn ze jong en mals. We nemen ook enkel de toppen van de brandnetels voor malsheid in het kwadraat. Plukken … en beginnen maar!
Ingrediënten voor brandnetelsoep
- 2 ajuinen
- een vergiet met een 20tal toppen van brandnetels
- 2 wortels
- kippenbouillon (1l)
- peper & zout
- we kruiden met peterselie en tijm
Recept brandnetelsoep
- Schil en versnipper de ajuinen. Braad ze in boter tot ze op smaak zijn.
- Voeg de fijn gesneden wortels toe. Stoof deze ook 10tal minuten mee.
- Daarna voeg je de (afgespoelde) brandneteltoppen toe. Wij verwijderen ook de iets dikkere stelen. Stoof deze 5 minuten mee.
- Voeg de bouillon toe alsook de kruiden (peterselie en tijm). Breng verder op smaak met peper en zout.
- Laat een tiental minuten zacht koken. De zachtheid dient om de vitamines en mineralen van de ingrediënten – de brandnetels op kop – maximaal te behouden.
Geniet van je brandnetelsoep!